Delftenaar opgepakt die voor berucht Colombiaans drugskartel werkt

Delft, 09-11-2020 - Een Delftenaar die voor een berucht Colombiaans drugskartel werkte is opgepakt in Spanje. De man wordt ervan verdacht op grote schaal geld wit te hebben gewast. Meerdere auto's, dure horloges en 85.000 euro aan contant geld zijn bij zijn arrestatie in beslag genomen.

Dat meldt de Spaanse politie. De identiteit van de man is niet bekendgemaakt, maar het is wel duidelijk dat hij naast een luxe woning in het Spaanse Málaga ook een huis in Delft heeft. De man zou een vertegenwoordiger zijn van het beruchte Colombiaanse Calikartel.

De Delftenaar van Colombiaanse afkomst was volgens de Spaanse autoriteiten onder druk van de Nederlandse politie naar Marbella gevlucht. Het Spaanse politieonderzoek begon al in 2018, toen duidelijk werd dat in de provincie Málaga een criminele groep actief was die internationaal handelde.

De man wordt verdacht van het op grote schaal witwassen van geld, waaronder 6 miljoen euro aan cryptovaluta. Bij zijn arrestatie zijn onder andere drie auto's, dure horloges, 85.000 euro aan contant geld, creditcards, computers en mobieltjes in beslag genomen.

Ook in Nederland legde de politie onder andere beslag op 170.000 dollar (143.000 euro) aan aan cryptogeld.