Delft krijgt warmtenet, maar wat is het eigenlijk?
Delft krijgt een warmtenet: een groot netwerk van leidingen dat duurzame warmte naar huizen brengt. De aanleg is begonnen en duizenden woningen worden de komende jaren aangesloten. Maar wat is een warmtenet precies?
“Het warmtenet werkt eigenlijk als een grote cv-ketel”, zegt Ruud Cuijpers van warmtebedrijf NetVerder. “Er is een grote centrale warmtebron op de TU campus en vanuit daar gaat het warme water via een leidingnet de hele stad door”, zegt Cuijpers. “Zo komt het in de woningen.”
De warmte komt uit de diepe ondergrond – zo’n 2,5 kilometer onder de TU-campus. Daar ligt een aardwarmtebron van waaruit warm water naar boven wordt gepompt.
Kosten beheersbaar
De oppomping van de warmte is geen eenvoudige klus. “We moeten diep de grond in boren,” zegt Rass Butt van Geothermie Delft. “En dat kost veel geld.”
Volgens wethouder Maaike Zwart (Energie, STIP) hoeven bewoners zich geen zorgen te maken over hoge kosten. Ze legt uit dat de woningen die aangesloten worden op het warmtenet ‘gelijk overgaan’: “Dus je betaalt ongeveer hetzelfde bedrag als nu voor aardgas.” De gemeente heeft daar afspraken over gemaakt met warmteleveranciers en woningcorporaties.
Alternatief voor gas
Delft wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Eén van de manieren om dat te bereiken, is stoppen met het gebruik van aardgas. Bij verbranding van de fossiele brandstof komt namelijk veel CO2 vrij. Het warmtenet is daarentegen veel milieuvriendelijker en voorziet op grote schaal woningen van schone warmte.
In de eerste fase worden zo’n zesduizend huurwoningen aangesloten in Voorhof, Buitenhof en op de campus. De gemeente wil later ook woningeigenaren overtuigen hun koopwoningen aan te laten sluiten.