Delft Hyperloop wint prestigieuze prijs: 'Wel traantje gelaten'

Studenten van de TU Delft hebben de grootste hyperloopcompetitie ter wereld gewonnen. Het team Delft Hyperloop heeft een prototype gebouwd voor een functionerende hyperloop, een futuristisch vervoermiddel dat onvoorstelbaar snelle verbindingen mogelijk maakt.
Het TU team moest tot op het laatste moment hard werken aan de hyperloop | Foto: Team Hyperloop Delft

Dertig studententeams van over de hele wereld kwamen afgelopen weekend samen in Veendam voor de European Hyperloop Week. Tijdens deze competitie demonstreerden de studententeams prototypes van hyperloops. Het Delftse ontwerp werd daarbij aangewezen als de beste van allemaal.
“Dit is toch ook een kroon op het jaar”, zegt team captain Sophie Loogman tegen Omroep Delft. Ze vertelt daarbij dat haar team heel hard gewerkt heeft om dit mogelijk  te maken, “Soms wel tachtig uur per week.”

Vernieuwing in transport
Een hyperloop is een soort treinstel dat met snelheden tot 1.200 kilometer per uur door een vacuümbuis schiet. Dat is in ieder geval het idee. In werkelijkheid bestaat er nog geen netwerk van gevacumeerde tunnels waar hyperloops gebruik van kunnen maken.

De benodigde technologie om dat mogelijk te maken, moet ontwikkeld worden. Daar houdt het Delft Hyperloop team zich mee bezig. “De transportsector is nu een van de grote vervuilers”, vertelt Loogman, “Wij hopen dat de hyperloop kan helpen dit te veranderen.”

Testbaan in Veendam
Waar er nog geen netwerk van vacuümbuizen voor hyperloops is, bestaat er wel een 420 meter lange testbaan. Deze staat in het Groningse Veendam. Daar konden studententeams, als hun prototypes voldeden aan strenge veiligheidseisen, hun hyperloop demonstreren. 

Het Delftse team schreef geschiedenis: zij mochten de testbaan als eerste studententeam in gebruik nemen. Hun prototype, THEIA, was ongeveer zo groot als een Volkswagen Golf. Daarmee is het bijna drie keer zo groot als eerdere door Delftse studenten gemaakte prototypes, en groot genoeg om de testbaan op te mogen.

Het moment dat THEIA dan de baan op mocht, was wat Loogman betreft ‘onwerkelijk’. Ze vertelt dat zij en het team een jaar lang keihard gewerkt hebben om dat mogelijk te maken. “Toen ik het zag, heb ik ook wel een traantje gelaten.”

Spanning
Na de eerste demonstratie op de testbaan bleef het spannend. In de ochtend was er een publieke demonstratie, maar later op de dag moest er ook een jury demonstratie plaatsvinden. 

Loogman vertelt: “Tijdens de eerste demonstratie waren een paar sensoren kapotgegaan. Die konden we net op tijd vervangen voor de tweede demonstratie, maar we hadden geen tijd meer om te testen of alles werkte voor de jury demonstratie."

Vier prijzen
Uiteindelijk ging ook de tweede demonstratie prima. Met THEIA sleepten de Delftse studenten 4 van de in totaal 11 awards in de wacht. Naast de Overall Award, voor het team dat het beste scoort op alle onderdelen, kreeg het team ook erkenning voor technische innovatie en magnetische levitatie, het gebruik maken van magneten om te zweven. Ook de social media-communicatie van het Delftse team leverde een prijs op.

Het Delftse team bestaat uit 43 studenten die een jaar lang fulltime werkten aan het prototype. Binnenkort dragen zij hun kennis over aan een nieuwe lichting studenten, die voortbouwt op de resultaten van dit jaar.

Wat Loogman betreft is het voor studenten aan de TU een goede ervaring om mee te doen met het hyperloopteam. “In je studie leer je veel uit boeken. Je krijgt hiermee echt praktische ervaring.” Daarnaast is het wat haar betreft ook ‘gewoon vet’.