Delft heeft een waterbus

Lepelaar. Zo heet het nieuwe vervoermiddel dat over de Schie langs 5 haltes naar het eindpunt bij Avalex vaart. Op 1 juni werd de waterbus feestelijk gedoopt.

Vanaf half augustus kunnen reizigers vanaf het station over de Schie langs 5 haltes varen. Instappen kan met een ov kaart of met je bankpas. De prijs is 2,18. Een vast tarief voor de hele route. De route vaart langs bedrijven en onderwijsinstellingen die dicht bij de Schie liggen zoals de TU, Haagse Hogeschool In- Holland en het Royal Delft museum en Lijm en Cultuur. 

Afstemmen
Initiatiefnemer Kees Schonebaum zocht samen met Tomas te Velde naar een manier om duurzaam personenvervoer over water te realiseren. Tomas te Velde: “Delft heeft een station met een prachtige verbinding naar de Schie. 

“Natuurlijk duurt het even om een idee te realiseren. Het lastigst is om daarin alle partijen bij elkaar te brengen. Iedereen vindt er wat van. De provincie gaat over het water, de gemeente over de steiger, je hebt met budgetten te maken. Er moet een boot gebouwd worden met een hefdak. Alles afstemmen op elkaar is het moeilijkste. Maar het is gelukt en dat vieren we vandaag". 

Jolanda van den Berg is directeur van Royal Delft Museum. Royal Delft is hoofdsponsor van de waterbus. Het logo van Royal Delft is te zien op het dak van de waterbus. "Ik vind dit een prachtig initiatief", vertelt ze. Royal Delft ligt aan de Schie. Dit project heeft voor ons ook een belang. Straks kunnen binnenlandse toeristen vanuit de trein naar ons varen en stappen op onze steiger af”.

Ze verwacht dat deze nieuwe vervoersvorm veel nieuwe bezoekers gaat brengen. “De reguliere route begint wanneer de tweede boot er is, na de zomer. Verder kan het ingezet worden voor feesten en excursies", besluit Kees Schonebaum. 

Zie hieronder de reportage van Omroep Delft verslaggever Tom Richmond en cameraman Aart Braun: