Delft Chamber Music Festival is live te bezoeken

Nino Gvetadze, pianiste en artistiek leider Delft Chamber Music Festival

Het Delft Chamber Music Festival (DCMF) 2021 bestaat deze zomer uit 40 concerten die allemaal live kunnen worden bijgewoond. De concerten rond het thema ‘Brave new World’ vinden plaats op historische locaties in Delft. De nieuwe artistiek leider van DCMF is pianiste Nino Gvetadze. 

Het uitgebreide kamermuziekprogramma van dit jaar heeft Gvetadze samengesteld met de vertrekkend artistiek leider violiste Liza Ferschtman. De concertenreeks duurt acht dagen en vindt op verschillende locaties plaats. Natuurlijk is daarbij de Van der Mandelezaal in Museum Prinsenhof Delft zoals altijd het festivalhart. Verder klinkt er muziek in ArsenaalDelft, de Oude Bibliotheek en het Rietveld Theater.

Omdat muziek verbindt, wil het festival de programmering voor iedereen toegankelijk maken en brengt daarom ook de muziek naar hen die niet naar het festival kunnen komen. Zo zijn er acht gratis livestreams te volgen, zendt Radio 4 enkele concerten uit en verzorgen de festivalmusici concerten voor de patiënten en medewerkers in het Reinier de Graaf Gasthuis en verpleeghuis de Bieslandhof. Op de Paardenmarkt vindt een gratis toegankelijk concert plaats en bij Koninklijke Visio voor blinden en slechtzienden worden verschillende livestreams uitgerold.

Lees ook: Delft Chamber Music Festival gaat dit jaar door en vaart een nieuwe koers >

Grote diversiteit
De diversiteit aan concerten is dit jaar nog groter dan anders. Zo zijn er de concerten met bekend en nieuw kamermuziekrepertoire, een concert met beelden van filmmakers Pinõl en Monreau, het familieconcert met zandtovenaar Gert van der Vijver, de multidisciplinaire voorstelling Feuerprobe in de regie van Klaus Bertisch en het concert waarin pianiste Nino Jvania het stuk Solo with Skype uitvoert samen met een pianist die via Skype vanuit Georgië meespeelt.

Jong muzikaal talent krijgt ruimte tijdens het Young Masters Festival Lab dat voor het eerst wordt georganiseerd en dat uitmondt in de Oude Bibliotheek. Ook nieuw dit jaar is het Late Night Jazz Concert met jazzpianist Jacky Terrasso. Op 29 juli vindt de wereldpremière plaats van de compositieopdracht die de Georgische componist Alexandre Kordzaia (1994) van het festival kreeg. In dit werk verkent hij de wisselwerking tussen elektronica en kamermuziek. Het laatste concert dat Liza Ferschtman in Delft programmeert en waarin zij zelf optreedt, vindt plaats op zondag 25 juli.

Beperkte zaalcapaciteit door corona
De kaartverkoop start 1 juni via de website van het festival. Enkele concerten zijn ook via een livestream en Radio 4 te volgen. Alle concerten duren een uur en worden deels herhaald vanwege de beperkte zaalcapaciteit in verband met de coronamaatregelen. De kaartverkoop start 1 juni via www.delftmusicfestival.nl.