Delft Chamber Music Festival gaat dit jaar door en vaart een nieuwe koers‘Brave new world’ is dit jaar het toepasselijk thema van het Delft Chamber Music Festival (DCMF). Het festival gaat ondanks de coronamaatregels gewoon door, maar wisselt wel van artistiek leider. Violiste Liza Ferschtman geeft het stokje over aan de pianiste Nino Gvetadze.

Ferschtman programmeert dit jaar nog wel de eerste helft van het Delftse kamermuziekfestival. Het tweede deel wordt vervolgens geprogrammeerd door Gvetadze als nieuwe artistiek leider. Het Delft Chamber Music Festival bevat dit jaar 38 concerten en vindt plaats van 22 juli t/m 1 augustus 2021 op historische locaties in Delft. De concerten duren een uur en worden deels herhaald vanwege de beperkte zaalcapaciteit. Sommige concerten worden uitgezonden via een livestream, andere zijn ook via Radio 4 te beluisteren. 

Geen stoelendans en marktconcert
Robin Theel, woordvoerder van DCMF, vertelt: “De voorbereidingen van het Delft Chamber Music Festival zijn al in volle gang. Ondanks de aanwezigheid van COVID-19 gaat het festival ervan uit dat er eind juli gedurende tien dagen weer muziek kan klinken in Delft”. Ze zegt dat er uiteraard rekening wordt gehouden met de coronamaatregelen zoals het verplicht anderhalve meter afstand houden, het luchten van de concertzaal tussen de concerten door en het aanbieden van desinfecteringsmiddelen. Theel: “Enkele grote publiekstrekkers zoals het Marktconcert en de Stoelendansconcerten in Midden-Delfland kunnen niet plaatsvinden”.

Programmering ‘Brave new world’
Het DCMF biedt jaarlijks een podium aan zowel gevestigde als jonge artiesten om zo verschillende disciplines en stijlen bij het festival te betrekken. De multidisciplinaire voorstellingen - waarin muziek verbonden wordt met dans, poëzie, beeldende kunst en voordracht - zijn al jaren van vaste waarde voor Ferschtman. Verder nodigt Ferschtman voor week één veel bekende musici uit waarmee zij in de eerste festivalweek onder andere terugblikt op hoogtepunten uit de vijftien jaar dat zij artistiek leider was.

Het laatste concert dat Ferschtman in Delft programmeert, vindt plaats op zondagavond 25 juli 2021. Zij zal die avond zelf optreden met onder andere ook Nino Gvetadze.

Nieuwe koers met wereldpremière
In de tweede week kijkt het festival vooruit naar de nieuwe koers die Nino Gvetadze voor het festival heeft uitgestippeld. Zowel bekende werken uit de kamermuziek van bijvoorbeeld Dmitri Sjostakovitsj en Franz Schubert worden geprogrammeerd, naast minder vaak uitgevoerde composities van bijvoorbeeld Eka Chabashvili (Solo with Skype) en Nodar Gabunia. Op 29 juli vindt de wereldpremière plaats van de compositieopdracht die de Georgische componist Alexandre Kordzaia (1994) van het festival kreeg. In dit werk verkent hij de wisselwerking tussen elektronica en kamermuziek. Gvetadze voegt verder aan het programma het Young Masters Festival Lab toe - een masterclassprogramma van twee dagen voor jonge musici – en een Late Night Jazz Concert.

Kaartverkoop
Het festivalprogramma zal begin mei online staan. De kaartverkoop start 1 juni.

Naast Liza Ferschtman en Nino Gvetadze treden diverse ‘oude bekenden’ van het festival op, zoals Esther Hoppe (viool), Jennifer Stumm (altviool), Jakob Koranyi (cello), Niek de Groot, (contrabas), Enrico Pace (piano), Robin Tritschler (tenor), Helena Rasker (zang). Musici die voor het eerst komen zijn o.a. Storioni Trio, Lars Anders Tomter (altviool), Ivan Karizna (cello), Wouter Vossen (viool), Frederieke Saeijs (viool), Barnabas Kelemen (viool), Katalin Kokas (altviool), Vladimir Mendelssohn (altviool), Harriet Krijgh (cello), Maja Bogdanovic (cello), Marc Vossen (cello), Nicky Schwartz (contrabas) en Krisjan Schellingerhout (acteur).