‘Datingsite-afpersers’ krijgen lagere straf dan eis OM

Vier verdachten zijn veroordeeld voor het afpersen van verschillende mannen. Via datingsites zorgden zij ervoor dat slachtoffers erotisch materiaal stuurden, daarna begon het afpersen. Het Openbaar Ministerie eiste recent nog Het Openbaar Ministerie eiste toen nog vijftien maanden cel tegen de 24-jarige A. A. uit Den Haag en de 29-jarige K. de B. Uit Zoetermeer. En tegen de 24-jarige Z. O. uit Zoetermeer en de 25-jarige P. K. uit Delft een jaar. 'Er zijn levens verwoest, iets anders kan ik er niet van maken', zei de officier.
Beeld ter illustratie | © Unsplash

Dat meldt Omroep West. Als de rechtbank die strafeisen had gevolgd, hadden de vier mannen weer terug gemoeten naar de gevangenis. Maar dat vindt de rechtbank 'niet opportuun'. Tijdens de zitting bleek dat de verdachten hun leven inmiddels een positieve draai hebben gegeven. Na 2019 pleegden zij geen strafbare feiten meer, ze hebben een vaste baan, zijn getrouwd en kregen kinderen.

De mannen zaten destijds al verschillende maanden in voorarrest. Daarbij hebben ze een voorwaardelijke celstraf gekregen van negentig dagen en werkstraffen die oplopen tot 200 uur. Ook moeten ze het geld dat ze verdiend zouden hebben aan de afpersing van de datingsitebezoekers aan de Staat betalen. Deze bedragen variëren van 2000 euro tot 5000 euro. Alle vier de verdachten zijn volgens de rechtbank schuldig aan lidmaatschap van een criminele organisatie.

Erotische foto’s en filmpjes

De verdachten uit Den Haag, Zoetermeer en Delft vormden een criminele organisatie die tussen april en september 2019 tientallen mannen hebben afgeperst. Als de slachtoffers de erotische foto's en filmpjes gestuurd hadden, kregen zij vlak daarna appjes met de mededeling dat ze geld moesten betalen, anders zouden de beelden doorgestuurd worden naar hun echtgenotes of familieleden.

De slachtoffers betaalden bedragen van 600 of 750 euro. Maar het chanteren bleef doorgaan. Zo kregen ze appjes dat ze opnieuw moesten betalen. 'Je weet wat je te wachten staat als je me blokkeert of negeert', dreigden de verdachten. Verschillende slachtoffers wilden geen aangifte doen tegen het viertal uit schaamte.

'Geoliede organisatie'

Verdachten A. A. en P. K. zouden volgens de officier van justitie de slachtoffers benaderd hebben met de afpersmailtjes. De andere twee, K. de B. en Z. O., zouden 'katvangers' geronseld hebben. Zij stelden bankrekeningen beschikbaar waarop de slachtoffers de bedragen stortten. De officier van justitie noemde het in januari tijdens zijn requisitoir een 'geoliede organisatie', die 'zeer bedrijfsmatig' te werk ging. De katvangers zijn eerder al veroordeeld tot geldboetes, werkstraffen en een voorwaardelijke straf.