Containertuintjes moeten afvalchaos beperken

Eerste resultaat nog niet veelbelovend

Containertuintjes. Foto: Gemeente Delft

Er zijn in Delft ongeveer 100 afvalcontainers waar regelmatig grof vuil en papier naast de container wordt geplaatst. De gemeenteraad nam in oktober een motie aan waarin werd gevraagd om daar wat aan te doen. Om de mensen te ontmoedigen is het containertuintjesplan geboren. Daar zijn er nu drie van in Delft.

De containers aan het Hugo de Grootplein, Diepenbrockstraat en Sweelinckstraat zijn sinds 20 januari rondom voorzien van een ‘tuintje’. Die tuintjes maken het bijplaatsen van afval naast de container lastig. De containertuintjes bestaan uit sedumbeplanting, en zijn daarom zeer onderhoudsarm. Ook redt zo'n tuintje het prima in warme, droge periodes.

Niet hoopvol
De proef met de tuintjes loopt tot 14 april van dit jaar. De gemeente controleert dagelijks of er afval is bijgeplaatst. De eerste bevindingen zijn nog niet hoopvol. Met name bij de containers aan het Hugo de Grootplein wordt nu náást de containertuintjes nog regelmatig afval geplaatst. Het gaat vooral om papier en karton – ondanks dat de papierbak leeg was en de klep niet vast zat.

Lees ook: Tientallen bewoners op straat door felle brand aan de Duke Ellingtonstraat in Delft >


Onderhoud
Als uit de pilot blijkt dat de containertuintjes inderdaad leiden tot minder afval naast de containers, kunnen er op meer plekken in de stad containertuintjes komen. Te beginnen met locaties die zowel bewoners, Avalex en gemeente ervaren als hotspots. Het is dan de bedoeling dat omwonenden, als ze dat willen, een bijdrage leveren aan het onderhoud van de containertuintjes. Bijvoorbeeld door onkruid te verwijderen en de randen schoon te houden