Buurtbewoners gaan schapenweide Laan van Groenewegen beheren

De sleuteloverhandiging. Foto: Natuurlijk Delfland
 
De natuurhistorische vereniging Natuurlijk Delfland heeft de sleutels van de schapenwei Laan van Groenewegen gekregen van de gemeente Delft. De overhandiging vond plaats op 4 januari. De beide partijen hebben een overeenkomst getekend waarin Natuurlijk Delfland de weide beheert. Er komen schapen van de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert. Bij het dagelijks beheer van de weide zijn acht buurtbewoners betrokken.
 

De gemeente Delft heeft besloten dat dit gebiedje de functie van openbaar groen heeft. Met dit besluit zijn de bewoners en Natuurlijk Delfland erg blij, want we moeten zuinig zijn op het groen. De Natuurhistorische Vereniging Natuurlijk Delfland heeft in Delft, Midden-Delfland en Westland circa 15 boomgaarden en vele tientallen knotbosjes in beheer.

Laatste open stuk in Voordijkshoorn
Deze schapenweide is circa 50 x 30 meter groot en is één van de laatste open stukken in de wijk Voordijkshoorn. De schapenwei ligt nu aan een weg, die tot 1956 een vaart was. In dat jaar is de vaart gedempt en in een weg veranderd. De tuinders vervoerden hun producten naar de Delftse veiling in Den Hoorn. Een van de bewoners die bij het dagelijks beheer betrokken is, woont al 74 jaar in zijn huis aan de Laan van Groenewegen en heeft het allemaal meegemaakt. Naast zijn huis staat nog een stukje kas van vroeger.

Wat is en doet Natuurlijk Delfland
Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming, om zo tot een duurzame en robuuste natuur te komen.
Door excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer worden deze doelen vormgegeven. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur in Delft e.o.