Brandweer verwijdert gevaarlijke ijspegel met een hoogwerker en Delft van code rood naar code geelOp zondagochtend 14 februari kreeg de brandweer van Kazerne Delft een melding voor de Oude Kerkstraat in Delft. Er hing een ijspegel aan een regenpijp die misschien nog voor problemen kon gaan zorgen als deze niet verwijderd werd.

Met een hoogwerker verwijderde een van de brandweermensen de ijspegel. Het incident trok redelijk wat bekijks van voorbijgangers, zo meldt calamiteitensite District 8.

Het bevriezen van regenpijpen en leidingen kan behoorlijke schade opleveren. Wanneer ze bevroren zijn kunnen de pijpen barsten door de uitzetting van het ijs. De pijpen zullen dan vervangen of gerepareerd moeten worden.

Code rood
Ondanks het zondag voorlopig een van de laatste ijsdagen was, geldt er maandag 15 februari nog wel code rood in alle provincies behalve Zuid-Holland en Zeeland (hier geldt code geel) omdat er sprake is van ijzel. Dit zorgt voor spekgladde wegen en vooral straatjes en stoepen.

Code rood is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn.

Schaatser zwaargewond naar ziekenhuis na botsing op het ijs >

Code geel houdt in dat er mogelijk kans is op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als je onderweg bent.

Heb je tips voor ons of heb je zelf een ongeval gespot? Mail ons dan op redactie@omroepdelft.nl.