Bouw Delftse vaccinatielocatie volop bezig

De vloer wordt gelegd. Foto: Frans van Rijnswou

Over iets minder dan twee weken zou het klaar moeten zijn: de vaccinatielocatie van Delft. De werkzaamheden op het voormalige terrein van voetbalclub Delfia aan de Mozartlaan zijn volop bezig. Naar verwachting kan er vanaf 8 maart gevaccineerd worden in Delft tegen het coronavirus.

Op het moment is er nog weinig van de locatie te zien. Er zijn nu werkzaamheden gaande om een vloer te leggen op de locatie. De nieuwe vaccinatielocatie wordt de vierde plek in regio Haaglanden. De andere plekken zijn in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag, in het Haga Ziekenhuis en in Zalencentrum De Brug in 's-Gravenzande.

Prikloket

Zodra de Delftse locatie open gaat, zal worden begonnen met het inenten van zo’n 400 mensen per dag. Uiteindelijk moeten er 800 personen per dag gevaccineerd kunnen worden, wat gebeurt zodra GGD Haaglanden meer vaccins beschikbaar heeft. Zorgmedewerkers en mobiele, thuiswonende ouderen zijn als eerst aan de beurt. Daarna worden andere doelgroepen opgeroepen.

De plek is volgens de gemeente gekozen vanwege de goede bereikbaarheid en parkeermogelijkheid. Ongeveer de helft van het oude voetbalveld wordt ingericht als parkeerplaats. Hierdoor hoeven parkeerplaatsen aan de openbare weg niet gebruikt te worden en hebben omwonenden zo min mogelijk last, zegt de gemeente. Mensen kunnen ook met de Delfthopper-bus komen. De prikplek zal toegankelijk zijn voor rolstoelen en rollators én er zijn rolstoelen op locatie beschikbaar. In de bestaande voetbalkantine komen zogenoemde prikloketten.

Lees ook: Vaccineren in Delft vanaf 8 maart mogelijk >

Ronkende auto's

Ondanks dat gemeente Delft aangeeft dat omwonenden weinig overlast zullen ervaren, vragen sommige bewoners zich af of dat wel echt goed zal komen. Als de locatie is gekozen vanwege de goede bereikbaarheid, vrezen ze een groot aantal ronkende auto's en andere overlast.

De voormalige kantine van Voetbalclub Delfia was tijdelijk een werkplek voor Cultuurhuis Delft, een broedplaats voor initiatieven van bewoners uit de wijk. Er zijn nog twee andere locaties van, in Voorhof en bij KopieKoffie aan de Chopinlaan in Buitenhof. Cultuurhuismedewerker Angela Kok zegt tegen het AD behoorlijk overdonderd te zijn dat ze binnen twee weken uit deze locatie weg moesten.

Uitweg

De gemeente Delft en GGD Haaglanden beschouwen de nieuwe locatie als een belangrijke volgende stap om zoveel mogelijk mensen te beschermen tegen het coronavirus en zien het als de snelste uitweg uit deze pandemie.