Boris van Overbeeke (D66): ''Laat kinderen meepraten over parkeerplannen”

D66 is bíjna helemaal tevreden over de plannen om bewoners, ondernemers en verenigingen te betrekken bij de vervolgstappen van het parkeerplan. Volgens D66-raadslid Boris van Overbeeke ontbreekt er nog één groep Delftenaren: de kinderen. Want ook zij krijgen te maken met de gevolgen over de besluiten. 

 
Maak ruimte op straat
In juli stelde de gemeenteraad de parkeerplannen van wethouder Martina Huijsmans vast. “Met dat plan werd het voor bewoners veel aantrekkelijker om hun auto in de parkeergarage te zetten en spelen we plekken op straat vrij en maken we ruimte voor een andere invulling” aldus Van Overbeeke. “Maar dat plan was het beginpunt. Het liet ook nog veel open. Zoals welke straten we precies autoluw maken en wat we doen met de vrijgespeelde ruimte.”

In gesprek met bewoners
Het college presenteert nu de aanpak van het gesprek over de volgende stappen. Bewoners, ondernemers, belangenverenigingen worden allemaal in verschillende rondes betrokken. Van Overbeeke: “In juli riepen we het college op om in gesprek te blijven over de vervolgstappen. Goed dat het college dat nu waarmaakt.”

Betrek ook kinderen
Toch ziet hij nog wel ruimte voor verbetering. Kinderen komen als groep niet in de plannen voor. Van Overbeeke: “Met mijn allereerste motie in de gemeenteraad riep ik het college op om kinderen en jongeren te laten meebeslissen over de stad. Kinderen krijgen wel te maken met de gevolgen van besluiten over de straat. Kunnen zij spelen op straat en zelfstandig naar school? Zij moeten er dus ook over meepraten. Zo profiteert iedereen van deze belangrijke stap.''
 
Protest
In juli van dit jaar kwamen er nog tientallen mensen naar de Markt om te demonstreren tegen de parkeerplannen. De aanwezigen waren vooral boos over het gebrek aan inspraak en communicatie. “Deze regels gelden voor heel Delft. Dan moeten we ook met heel Delft kunnen beslissen”, zei een van de demonstranten tegen indebuurtDelft. Demonstranten wilden vooral dat de beslissing zou worden uitgesteld en betrokkenen inspraak zouden krijgen. Wethouder Martina Huijsmans drukte iedereen op het hart dat bewoners echt uitgenodigd zullen worden om mee te denken.