Bij DOK naast boeken nu ook spullen te leen om energie te besparen: ‘‘Het haalt een drempel weg’’

Als je energie wilt gaan besparen, moet je aan de slag met professionele (en vaak dure) meetapparatuur. Maar bij DOK OPEN en DOK Voorhof zijn deze spullen vanaf nu gratis te leen via je DOK lidmaatschap. ‘’We hopen dat het een drempel weghaalt waardoor meer mensen energie gaan besparen en tegelijkertijd ook hun huis comfortabeler kunnen maken’’, zegt Claudia Hofemann van 015Duurzaam, die deze ‘deelwinkel’ samen met DOK heeft georganiseerd.

Het gaat om vijf meetapparaten die bijvoorbeeld een warmtelek kunnen opsporen, meten hoe gezond de lucht in je huis is, energieslurpers zoeken of kijken of er in je spouwmuur nog iets te isoleren valt. Ook laat Hofemann een energiedisplay zien die het stroom- en gasverbruik van je hele huis in kaart brengt, en een energieverbruiksmeter waarmee je per apparaat het stroomverbruik kunt zien. ‘’Zo zie je bijvoorbeeld bij een koffiemachine of tv installatie dat deze ook wanneer ze uitstaan nog energie verbruiken. Daar kun je dan iets aan doen om kleine besparingen te maken.’’

De meetapparaten zijn vaak relatief duur, en niet iedereen kan dat zomaar kopen. ''Dus daar ligt zeker een drempel, die nu gelukkig veel kleiner is geworden. Mensen kunnen het gewoon eens proberen en kijken wat ze met dat inzicht kunnen'', vertelt Hofemann. ''Daarbij is het ook gewoon zonde als iedereen de apparatuur koopt, want je gebruikt het vaak maar een week of zelfs een dag.''

Tekst loopt door onder de video

Energiecoaches
Hofemann: ‘’Het idee is geboren omdat we energiecoaches hebben die keukentafelgesprekken hebben met mensen en hen helpen met praktische oplossingen voor hun (woon)situatie. Maar we vroegen ons af: hoe maak je de volgende stap? Uiteindelijk kwamen we uit bij de deelwinkel.’’ De energiecoaches zitten tot eind maart wekelijks bij DOK Voorhof (woensdagmiddag) en DOK in OPEN (vrijdagochtend) om alle Delftenaren wegwijs te maken in de wereld van radiatorfolie en spouwmuurisolatie. 

Eenvoudig en met handleiding
De apparatuur mag 14 dagen worden geleend via je DOK lidmaatschap en kan worden opgehaald bij de klantenservice van DOK in OPEN en DOK Voorhof. De apparaten zijn eenvoudig in gebruik en bij elk apparaat zit een duidelijke handleiding. Meer informatie is te vinden via www.015duurzaam.info.

Wethouder duurzaamheid Stephan Brandligt opende de deelwinkel door de apparaten vast uit te testen.