Bezorgde huisarts: ‘ruimtetekort en te weinig jonge artsen’

“We kunnen nog een enkele patiënt aannemen, maar het houdt snel op.” Dokter Samsom, een Delftse huisarts, reageert bij Omroep Delft Radio op een dreigend huisartsentekort in Delft. Veel huisartsenpraktijken hebben een (gedeeltelijke) patiëntenstop. Hij noemt in het gesprek twee belangrijke problemen waar zijn huisartsenpraktijk tegen aanloopt: ruimtegebrek en een tekort aan jonge artsen die het werk over kunnen nemen.
Dr. Samsom (links) met radio-presentator Frans van Rijnswou

“Als we niet uitkijken, dan zijn er over 10 jaar geen praktijken om over te nemen”, waarschuwt dokter Samsom. Een kant en klaar recept om dit doemscenario te voorkomen heeft hij niet. Wel zegt hij dat de gemeente meer kan doen om deze kwaal te bestrijden. “Ik zie om me heen dat er veel gebouwd wordt. Wij hebben een keer gekeken of daar voor een praktijk geschikte ruimte bij zat, maar dat was niet zo. Het had leuk geweest als de gemeente daarover had nagedacht.” 

Gebrek aan ruimte 
Ruimtetekort is, volgens Samsom, een belangrijke oorzaak van het probleem. Hij vertelt: “Soms moeten we, bij wijze van spreken, op elkaar wachten tot er een ruimte vrij is om een patiënt te zien.” Dit is een probleem waar Samsom op korte termijn geen oplossing voor ziet. “Er vinden met de gemeente en ook met zorgverzekeraars in samenwerkingsverband overleggen plaats. Wat ik daarvan begreep is dat er de komende vijf jaar niets gebeurt.” 

Als dit klopt, komt een eventuele oplossing volgens Samsom ‘veel te laat’. Hij zegt: “Ik wil, ook na mijn pensioenleeftijd, zo lang als het gaat doorwerken. Maar zonder ruimte houdt het vanzelf op.” 

‘Te weinig animo’ 
“En als ik nu ga, dan komt er niemand voor terug”, gaat Samsom verder. Hij legt uit: “Er is onder jonge artsen te weinig animo om een praktijk over te nemen.” Er komt veel kijken bij het overnemen van een praktijk. Samsom licht toe dat je naast medische kennis, ook economische en juridische kennis nodig hebt, aangezien je met contracten voor personeel en dergelijke zaken zit. 

Ook ziet Samsom dat veel jonge artsen liever niet full time werken: “Ik heb wel eens met jonge collega’s gesproken. Die vertelden mij dat ze ook tijd met het gezin wilden besteden, wat ik natuurlijk ook wel snap.”  

Oplossingen laten op zich wachten 
Er wordt volgens Samsom wel gezocht naar middelen om dit euvel aan te pakken. Zo heeft hij het over een ‘klasje’ van jonge artsen die voorbereid worden om onder begeleiding een praktijk over te nemen. Maar: ‘het laat nog op zich wachten’.

Zie ook

Tekort aan huisartsen in Delft dreigt door bevolkingsgroei