Bedrijven verliezen kort geding tegen woonwijk in industriegebied

Het is bedrijven niet gelukt om de bouw van 6500 woningen in Delft tegen te houden. De gemeente wil de woningen bouwen op industrieterrein Schieoevers. Bedrijven op dat industrieterrein vinden dat zij hiermee aan banden worden gelegd en wilden met het kort geding voorkomen dat nieuwe regels voor het gebied alvast ingaan, maar de rechter gaat daar niet in mee.
Er komen meerdere woontorens in het gebied te staan | Foto: Bureau MEI

Voor de gemeente is de uitspraak een opsteker. Delft krijgt een forse subsidie van het Rijk voor de bouwplannen, maar daar zit als voorwaarde aan verbonden dat er na de zomer begonnen moet worden met de bouw. Als de rechter de bedrijven in het gelijk had gesteld had de gemeente die deadline niet kunnen halen.

'Ik ben heel erg teleurgesteld', zegt Antoinette Wijffels van Lijm & Cultuur in een eerste reactie na het vlug bekijken van de uitspraak. Haar bedrijf was één van de twee bedrijven die het kort geding aanvroeg. Antoinette organiseert al vijftien jaar evenementen bij de Schieoevers. Volgens haar zorgen de plannen van de gemeente ervoor dat er minder evenementen kunnen plaatsvinden.

Afgelopen oktober heeft de gemeenteraad ingestemd met de plannen voor een woonwijk in industriegebied Schieoevers. Het is de bedoeling dat er voor 2030 al duizenden woningen gebouwd worden in het gebied. Uniek aan de plannen is dat de woonwijk midden tussen de bestaande (zware) industrie komt te staan.

De rechter gaat niet mee in de kritiek van Lijm & Cultuur. In de uitspraak staat dat de geluidsnormen waar het bedrijf aan moet voldoen hetzelfde blijven. Volgens Antoinette gaat zij er juist wel op achteruit omdat de gemeente nu al jarenlang meer evenementen gedoogd. Ze is bang die evenementen kwijt te raken. 'De rechter heeft dat punt niet geadresseerd.'

Verpakkingsbedrijf Hordijk deed ook mee aan het kort geding. Het bedrijf zegt dat het volgens de plannen een geluidsreductie van vijf decibel moet toepassen, terwijl dat niet lukt. Ook zegt het straks niet meer uit te kunnen breiden. Volgens de rechter lukt de geluidsreductie waarschijnlijk wel en betaalt de projectontwikkelaar daarvoor. Ook is volgens de rechter ruimte gelaten voor uitbreiding van het verpakkingsbedrijf.

De schieoevers | Foto: Omroep Delft

Bedrijven in het gebied hebben vanaf het begin gezegd welwillend te staan tegenover de plannen, maar vinden dat de gemeente te gehaast en met te veel fouten de plannen aan heeft genomen. 'Ik vind het wel jammer dat dat eigenlijk door de druk van het Rijk komt om te moeten bouwen', zegt Antoinette. 'Daarom is dit toch gepolariseerd. Dat was niet de bedoeling.'

Lijm & Cultuur heeft nog een kans om de plannen tegen te houden. Samen met zeven andere bedrijven en personen heeft het bedrijf nog een volledige procedure bij de Raad van State lopen. Antoinette is strijdbaar. 'Wij hebben nog vijftig andere argumenten.' Eind dit jaar wordt de uitspraak verwacht.