Avalex wil €602.640 van gemeente Delft in verband met financiële tegenvallers

Afvalverwerker Avalex heeft een brief gestuurd naar de gemeentes die gebruikmaken van de diensten van dit bedrijf. In deze brief wordt aangegeven dat er door inflatie en verhoogde loonkosten een gat is ontstaan in de begroting. Om financieel gezond te blijven acht Avalex het daarom nodig dat onder andere de gemeente Delft een deel van dit tekort dekt.

In de brief aan het college wordt aangegeven dat Avalex tegen hogere kosten aanloopt dan verwacht. Men heeft het over geopolitieke ontwikkelingen die voor hogere kosten zorgen. Hiermee wordt verwezen naar de oorlog in Oekraïne die voor hogere energiekosten hebben gezorgd. Verder wordt er verwezen naar een nieuw cao-akkoord dat ervoor heeft gezorgd dat Avalex tegen hogere loonkosten aanloopt dan eerder ingeschat. Deze factoren samen zorgen ervoor dat Avalex nu een begrotingstekort van €2.659.000 voorziet.

Avalex heeft reserves waarmee het een deel van dit tekort zelf kan dekken. Het is volgens de afvalverwerker echter niet zo dat zij het volledige bedrag kunnen dekken, omdat zij anders niet in staat is financieel gezond verder te gaan. In een herziene begroting gaat men ervan uit dat Avalex zelf €715.000 ophoest.

Bijdrage gemeentes
Om de begroting sluitend te krijgen is er dan nog €1.944.000 nodig. Dit bedrag hoopt Avalex te krijgen van de gemeentes waarmee het bedrijf werkt. Het idee is dat de gemeentes met meer inwoners een groter deel betalen. In dit plan betaalt Delft 31% en dat komt neer op €602.640. Dit is dus meer dan andere Avalex-gemeentes, omdat Delft meer inwoners heeft. Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp hoeven bijvoorbeeld allebei 'maar' €330.480 neer te leggen.