Achtentwintig acts verspreid door de stad tijdens het Delft Fringe Festival

Van een woonboot op de Zuidergracht tot het Prinsenhof, de Delftse binnenstad wordt deze week ondergedompeld in het Delft Fringe Festival. Podiumacts van aanstormend talent staan centraal bij dit festival. Verdeeld over negen dagen vinden er achtentwintig acts in allerlei genres plaats.
Mystha Mandersloot op een campagnefoto van het Delft Fringe Festival | FOTO: Sjoerd Derine

Het festival wordt morgenavond geopend in theater De Veste. Vanaf dat moment zijn er verspreid door de binnenstad dertig locaties waar de makers hun kunsten ten tonele brengen. Aan het eind van de rit, op 9 juni, worden er vervolgens prijzen uitgereikt. Ten eerste is er de Delft Chamber Music Award. Deze gaat naar een muzikaal talent, dat naast de award een speelplek op het Delft Chamber Music Festival aangeboden krijgt. De grote prijs is echter de Delft Fringe Festival Publieksprijs. De winnaar hiervan krijgt ‘Het Gouden Konijn’. Daarnaast mag de winnaar het volgende jaar terugkomen en wordt deze het boegbeeld van de volgende editie. Zo won Mystha Mandersloot vorig jaar ‘Het Gouden Konijn’ met haar voorstelling ‘Abortusverhalen’. Zij is dit jaar volop in beeld op posters en andere marketingmaterialen van het Fringe Festival.

Wat is er te doen?
Mandersloot won het festival vorig jaar met een ontroerende en tegelijkertijd humorvolle vertelling over abortus. Ook dit jaar snijden de deelnemers allerlei maatschappelijke thema’s aan. Zo hebben Karolien Wauters en Inonge Jante Stekelenburg in hun voorstelling ‘Ongehoord’ aandacht voor gebarentaal. In ‘Tussenin’ vraagt Jannes Laven zich af: “Zijn er nog échte mannen?” Liza Suleiman houdt zich ondertussen bezig met migratie en wat dit doet met het lichaam in ‘Iraqi bodies’.

Bij dit festival is er meer te doen dan alleen het aanschouwen van een van de vele voorstellingen. Zo zijn er op verschillende momenten en op verschillende locaties Q&A momenten met makers. Er is een Fringe Bar, waar mensen na een voorstelling een drankje kunnen doen. Het Fringe Festival heeft zijn eigen festivaldichter, er rijden gratis TukTuks en er is een silent disco. Voor meer informatie over het programma, zie de website van het Delft Fringe Festival.