58e avondvierdaagse van start gegaan in Delft

De avondvierdaagse is gisterenavond weer van start gegaan. Startpunt was ook dit jaar de Bernadette Maria school. Er startten om 18.00 uur 23 basisscholen uit Delft en in totaal ongeveer 1500 deelnemers. Er werd 10 en 5 km gelopen rond de Grote Plas, het Hertenkamp en de Nootdorpse Plassen. 43 deelnemers liepen de 10 km, de rest liep de 5 km, de meeste kinderen liepen met hun ouders of met hun juf of meester.

Avondvierdaagse in Delft | @Wim van Dorp
Er werken ongeveer 40 vrijwilligers voor de avondvierdaagse. Een van hen is Rianne uit Den Hoorn. Ze werkt al ruim 10 jaar mee als en vindt het nog elk jaar leuk om mee te doen. In het dagelijks leven staat ze 3 dagen voor de klas van de Maria school in Den Hoorn, en 2 dagen per week werkt ze mee op het melkveebedrijf van haar ouders in Schipluiden.  Ze spreekt en lacht alle wandelaars vrolijk toe als ze passeren en hun wandelkaart laten knippen. 

 

Niemand te oud 
Ook Jose is vrijwilliger en haar taak dit jaar is om als een soort fietsende bezemwagen achter de laatste wandelaar van de 10 km aan te lopen en te fietsen, om te zorgen dat niemand achterblijft. Dat niemand te oud is om te lopen bewees een meneer van 72 achter een rollator, die vorig jaar ook al meedeed en ook dit jaar de avondvierdaagse weer zal volbrengen. 

 

Verkeer regelen 
Alexandra is de stuwende kracht achter de Avondvierdaagse. Ze werkt normaal als verpleegkundige in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Met de voorbereidingen is ze ruim een half jaar van tevoren bezig, samen met een team van 8 andere gemotiveerde vrijwilligers. Alexandra: “alle vrijwilligers die langs de route staan, en de wandelaars in goede banen moeten leiden, moeten een online verkeersregeling cursus volgen, dezelfde cursus die echte verkeerregelaars ook moeten volgen. De vrijwilligers zijn voor de wet geen echte verkeerregelaars en hebben dus niet de wettelijke bevoegdheid om het verkeer tot stoppen te dwingen, als de wandelaars oversteken, maar dit gaat tot op heden ook altijd goed".  

 

Glorieuze intocht 
Toch vindt ze het jammer door corona het aantal deelnemers wel is afgenomen: “Voor de pandemie deden er nog ruim 2100 mensen mee, en nu dit jaar zo’n 1500 deelnemers, maar het is gelukkig toch weer meer dan vorig jaar". Nu nog 4 avonden doorlopen en dan vindt op de Markt in Delft weer de glorieuze intocht plaats met fanfare voorop en natuurlijk bloemen en een welverdiende medaille voor alle deelnemers die de finish hebben gehaald.  


Klik hier voor meer informatie.