Winter in Delft: dit kan nog wel of juist niet meer

Delftse varianten van de kerstbal
 
We zijn de donkere dagen ingegaan met een nieuw pakket aan coronamaatregelen en veel dingen, zoals de Sinterklaasintocht, kunnen niet meer doorgaan. Terwijl dit nu juist de tijden zijn voor samen warme chocomelk drinken, schaatsen en andere gezellige evenementen. Wat kan nog wel en wat gaat er inmiddels niet meer door in Delft?

 

Te beginnen bij het populairste winterevenement van Delft: Lichtjesavond. Helaas gaat dit door de coronamaatregelen niet meer door, óók niet online: ‘’We willen het alleen doen, als het goed kan en anders niet. We kunnen het niet meer overtreffen in zo’n korte tijd. Vorig jaar gingen daar maanden van voorbereiding aan vooraf,’’ zegt Alwin Snel medeorganisator van lichtjesavond. ’’We willen nog wel kijken of we de kerstboom kunnen ontsteken.’’

 

Over lichtjesweek is nog niets bekend. Dit is afhankelijk van eventueel nieuwe maatregelen die getroffen gaan worden.

 

Swan Market
Het nog even spannend of dit buitenevenement doorgaat, maar als het meezit is op 28 november de Swan Market. De markt is een platform voor startende en creatieve ondernemers die hun producten aan een groter publiek willen showen. Zo vind je er handgemaakte sieraden, fashion, kunst en spullen voor je interieur. Voor de kleintjes is er een springkussen en voor de ouderen live muziek. Wie er komt optreden is nog even een verrassing. ‘’Het is een markt voor het hele gezin,’’ zegt organisator Tanja Broekhuijsen tegen Omroep Delft.

 

Ren je rot… of toch niet
Op 19 december zou de Santa Run plaatsvinden. Helaas gaat ook dit niet door en moet jouw kerstkostuum een jaar langer in de kast blijven hangen. De hoop is dat de deelnemers volgend jaar weer verkleed als kerstman of kerstvrouw een parcours kunnen lopen voor het goede doel.

 

Om na deze tegenvallers toch alvast in de kerstsferen te komen, is er wel nog een andere plek waar je naartoe kunt: een nieuwe pop-up winkel op Vrouwjutteland die volledig in het teken staat van de kerst: The Christmas Shop.

 

Glimmende mannentorso
Eigenaren Edwin en Robin zijn dol op de feestdagen. Vorig jaar kregen zij het plan om een Christmas shop in Delft te openen, hun geboorteplek. ‘’We hebben een paar gekke items,’’ verklapt Edwin. ‘’In de winkel vind je een mannentorso-kerstbal, en wat dacht je van een aardappel-kerstbal of een naakte kerstman. Er zijn hier wel meer dan 100 kerstbalfiguurtjes van glas te vinden.’’

 

Binnen de glascollectie is een deel handgeblazen -en geschilderd door een familiebedrijf in Duitsland,’’ vult Edwin verder aan. Er zijn ook items van porselein en papier.

 

De pop-up is tot kerstavond geopend. ‘’Het plan was eerst om het hele jaar geopend te zijn, maar in deze situatie is dat erg lastig. De toeristenstroom is nog niet helemaal op gang. We overwegen wel -als corona geen roet in het eten gooit- het volgend jaar weer te doen’’, zegt Edwin tegen Omroep Delft.