Rotaryclub Delft koopt duizenden tulpen tegen polio

Voorzitter Hans Lodder bij het tulpenveldje, waar hij deze week een plaatje onthulde met daarop informatie over het doel van de tulpenactie.

Sinds deze week staat er bij World Art Delft een veldje met een paar duizend rood-gele tulpen in volle bloei. Samen hebben ze een waarde van 3.750, niet zomaar een aankoop ‘voor de mooi’ dus. Ze zijn geschonken door Rotaryclub Delft Vrijhof, die met deze aanschaf de wereldwijde actie End Polio Now van Rotary International ondersteunt.

Het gaat om 2.500 officiële roodgele End-Polio-Now tulpenbollen. Dat is een speciale roodgele tulp die alleen verkocht wordt in het kader van de bestrijding van polio. Eind vorig jaar kocht de club deze tulpen al, maar nu staan ze dus volledig in bloei. Voorzitter van Delftse rotaryclub Hans Lodder: “We wilden graag de stad verfraaien met een tulpenveldje en kwamen uit bij World Art Delft, waar landschap, kunst en natuur een bijzondere verbinding met elkaar aan gaan”.

Paula Kouwenhoven van World Art Delft is blij met het tulpenveld. “Het maakt nu deel uit van een landschapskunstwerk getiteld ‘Hideaway’. Dat kunstwerk verbeeldt de begrippen veiligheid, gelijkheid en solidariteit. En dat past heel goed bij de gedachte achter het verdrijven van polio uit de wereld.”

Bill Gates
Rotary heeft wereldwijd sinds de jaren tachtig zo’n twee miljard dollar ingezameld om mensen te vaccineren tegen het poliovirus. Het poliovirus veroorzaakt o.a. kinderverlamming. Lodder: “In Nederland hebben we gelukkig geen polio meer en in de rest van de wereld is dat ook bijna zover. Maar we moeten waakzaam blijven. Virussen kunnen muteren, daar weten in coronatijd alles van.

De grootste donateur in de poliobestrijding is trouwens de Bill en Melinda Gates Foundation. Aan elke euro die rotaryclubs wereldwijd inzamelen voegen zij er twee toe. Ook na hun scheiding.” Omgerekend levert de Delftse aankoop van de tulpen dus € 11.250 euro op voor de strijd tegen polio. Daarmee kunnen 26.000 kinderen worden ingeënt tegen polio.

Lees ook: “We maken een mini-keukenhof in Delft” >

Vaccin
De Delftse Rotaryclub kijkt terug op een geslaagde actie. “Door corona weten we weer hoe destructief een naar virus kan zijn. De actie End Polio Now van Rotary laat zien dat je een virus kunt verdrijven met een goed vaccin én een goed vaccinatieprogramma voor íedereen”, aldus Lodder.

Rotaryclub Delft Vrijhof is een club met mensen die zich door middel van geld, acties en ideeën, inzet voor goede doelen, zowel internationaal als lokaal.