Nieuw kunstcentrum geopend onder de Watertoren in Delft

Foto: @hannah_rosalie_photography

Onder de watertoren aan het Kalverbos in Delft is het nieuwe kunstcentrum ‘Radius’ geopend; een enorme (vijfhonderd vierkante meter grote) ondergrondse kunsthal voor hedendaagse kunst en ecologie. De exposities hier zullen gaan over het snijvlak van kunst en wetenschap, met de nadruk op klimaat, ecologie en de leefomgeving. De naam RADIUS is gebaseerd op de cirkelvormige ruimte van het centrum.

Al sinds 1895 is de watertoren van Delft een architectonisch herkenningspunt. Het bassin bij het pompgebouw deed lange tijd dienst als opslagplaats van ruim twee miljoen liter drinkwater voor de Delftenaren uit de duinen van Monster. In 1996 verloren de toren en en het bijbehorende pomphuis hun functie, waarna de gemeente Delft een prijsvraag uitschreef voor goede ideeën voor een nieuwe invulling. Er ging behoorlijk wat tijd overheen tot deze er eindelijk kwam en plannen om er een escaperoom, klimmuur,  meditatiecentrum of ondergronds restaurant in te vestigen liepen allemaal op niets uit. 

Uiteindelijk kochten Delftenaar Werner Bremer en zijn vrouw het Rijksmonument voor het symbolische bedrag van 1 euro. Bremer investeerde flink in de renovatie en verkocht het vijf jaar later voor 950.000 euro door aan de Delftse vastgoedontwikkelaar Robert Lekkerkerk. Zijn zoon, kunstenaar Niekolaas Lekkerkerk, werd vervolgens initiatiefnemer en directeur van het kunstinstituut. Hij wilde een plek maken waar mensen via kunst meer gezamenlijk na kunnen denken over onze gedeelde leefomgeving. Water blijft dan ook een belangrijk thema in de tentoonstellingen. Met behulp van fondsen en crowdfunding en een team van kunstenaars en bouwvakkers, was binnen twee jaar de expositieruimte klaar. 

Horeca
Het was nog even spannend of Radius op tijd open zou kunnen gaan. Eigenlijk wilde Lekkerkerk al in januari de deuren openen, maar vanwege gedoe rond de horecavergunning werd dat uitgesteld. De bedoeling is dat in het bovengelegen gedeelte van het pomphuis en de tuin een restaurant met terras komen. Die plannen stuitten echter op bezwaren van omwonenden omdat dat veel invloed zou hebben op de rust in deze groene parel. De vergunningaanvraag wordt later nog behandeld; met alleen een tentoonstellingsruimte kon en wilde Lekkerkerk dan wel alvast open.

Radius is geopend met de tentoonstelling EMOTIONS ARE OCEANS, het eerste hoofdstuk uit de ‘Benedenwereld reeks’ van dit jaar. De expositie presenteert werk van negentien kunstenaars rond het onderwerp van mondiale watercrises. Het kunstcentrum is open van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 18.00 uur. Naast de tentoonstellingen zullen er ook verschillende lezingen, performances, vertoningen, workshops en seminars worden georganiseerd.

Foto: @hannah_rosalie_photography