Keti Koti dit jaar voor het eerst in Delft gevierd

Foto: Jean van Lingen

In Delft wordt Keti Koti -de herdenking aan de afschaffing van de slavernij- dit jaar gevierd met een uitgebreide theatervoorstelling in Theater de Veste, georganiseerd door stichting CaniDream. Het is de eerste keer dat in Delft op deze manier aandacht wordt besteed aan Keti Koti.

Er zijn nog altijd veel mensen die niet goed weten wat Keti Koti is, of wat de slavernij precies inhield. Dit geldt voor heel Nederland, maar ook in Delft. Daarom organiseert stichting CaniDream dit jaar deze theaterproductie. De voorstelling vindt plaats op 24 juni in Theater de Veste. ‘’Het is de eerste keer dat een organisatie in Delft zowel in de binnenstad als in de buitenwijken een programmering rondom Keti Koti verzorgd,’’ vertelt Glenn Weisz van CaniDream. 

Het belooft een bijzondere show te worden. Weisz: ‘’Wij geloven erin dat je een totale ervaring moet geven, dus vanaf de seconde dat je binnen komt lopen wordt je helemaal ondergedompeld in het verhaal. Er is een expositie en er zijn toepasselijke lekkernijen te eten, en dan moet de voorstelling nog beginnen. Als die klaar is stopt het nog steeds niet, dan gaan we gewoon verder. Van 19:15 tot 00:00 ben je er zoet mee. En het wordt prachtig!’’ 

De voorstelling wordt gehost door de Delftse activiste, journalist -en door Weisz beschreven als Delfts toptalent- Julia Jouwe en door theatericoon Jetty Mathurin. ‘’Dat Mathurin zich hieraan verbindt is heel bijzonder voor ons’’, aldus Weisz.

VOC in Delft
Keti Koti (uitgesproken als Ketti Kotti) betekent letterlijk ‘de ketenen verbroken’ en wordt elk jaar op 1 juli herdacht en gevierd in Suriname en Nederland. Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft, maar de tot slaaf gemaakte mensen moesten toen nog wel 10 jaar verplicht hetzelfde werk doen, vandaar dat 1873 pas echt wordt gezien als het jaar van de afschaffing. Het is overigens nog geen officiële nationale feestdag, maar er gaan steeds vaker geluiden op om dit, net als 4 en 5 mei, wel in te voeren.

Veel Delftenaren weten nog altijd niet wat Keti Koti nu precies is. ‘’Dat is best apart, gezien Delft een enorme geschiedenis heeft als het gaat om dit verleden. De VOC was een van de grootste werkgevers in Delft’’, vertelt Weisz. Hij benadrukt dat het tijdens dit festival en de show niet gaat om te praten over schuld, maar om bewustwording te creëren van onze gemeenschappelijke geschiedenis. ‘’Dit moeten we herdenken en vieren met elkaar. En het verdient zo’n theatervoorstelling en zo’n feestje.’’

Bont en Blauw festival
Theater de Veste viert dit jaar hun vijfentwintigjarig jubileum en organiseert ter gelegenheid het Bont en Blauw festival, waarin ze twee weken lang de sleutel van het gebouw overhandigen aan verschillende organisaties en inwoners uit Delft. Stichting Canidream krijgt dus op 24 juni voor één dag de sleutel.

Weisz: ‘’Onze insteek is om professionele kunstenaars en amateurkunst met elkaar te verbinden rondom dit thema. Het wordt een vol programma met dans, muziek, storytelling, rap en percussie. De bedoeling is dat er zoveel mogelijk mensen komen uit alle lagen van de Delftse samenleving; van jong tot oud en uit alle culturele achtergronden.

Kaarten winnen
Er zijn nog tickets te koop via de site van Theater de Veste. De opbrengsten van de avond gaan naar een goed doel in lijn met het thema. Omroep Delft mag 5 kaarten weggeven; om deze te winnen kun je luisteren naar ons radioprogramma Delft Centraal, dat elke dag tussen 10:00 en 12:00 te horen is. Daar zal de winactie de komende tijd meerdere keren te horen zijn. 

CaniDream voor jongeren
Canidream is een Delftse organisatie die 5 jaar geleden is opgericht. De organisatie zet zich door heel het land in voor talentontwikkelingprogramma's voor jongeren tussen de twaalf en dertig jaar en is  daarnaast ook betrokken bij verschillende kunstprojecten en theaterproducties.