Geluiden van uitgestorven vogels bij expositieruimte 38CC

Marylou Petot. Foto: Antoinet Bouman

De tentoonstelling ‘Alienated’ in 38CC is op zondag 10 oktober op een bijzondere manier afgesloten. De Franse artiest Marylou Petot trad op met haar interactieve licht- en geluidsinstallatie ’Electronic garden’. Met die installatie brengt ze Europese vogelsoorten onder de aandacht die de afgelopen jaren zijn uitgestorven. Op woensdagochtend 13 oktober hoor je bij het radioprogramma Delft Centraal een reportage. 

Electronic Garden is een poging om door middel van technologie het gezang van deze vogels na te bootsen: een orkest van uitgestorven vogels. Het gaat om inheemse vogelsoorten die de afgelopen 40 jaar uit Europa verdwenen zijn of met uitsterven bedreigd worden. Meer dan een derde van de soorten zijn verdwenen. Marylou signaleerde in haar omgeving de afname van vogels en daarom werd ze geïnspireerd om deze muziek te maken.

Het was een toepasselijke afsluiting van de tentoonstelling. Alienated gaat over hoe we beter kunnen samenleven met planten, dieren en technologie en de vraag hoe zo’n toekomst eruit zal zien. Gastcurator Isabelle Bisseling die de groepstentoonstelling samenstelde, liet zich inspireren door bioloog, filosoof en wetenschapshistoricus Donna Haraway. Zij stelt dat we ons hebben vervreemd van onze planeet en haar ‘critters’, zoals zij al de niet-menselijke wezens op aarde noemt. 

Lees ook: Het gevoel van leegte: foto-expositie in OPEN over invloed van corona op de cultuursector >

Betovering
Verschillende internationale kunstenaars stelden met hun werk onze relatie tot het niet menselijke, centraal en de bezoeker werd uitgenodigd onszelf onder de loep te nemen. Niet als heersend individu maar als onderdeel van een groter geheel, waarin wij slechts één klein onderdeel zijn. Op deze manier combineert ze hedendaagse kunst met collectiestukken van Museum Prinsenhof Delft. Bisseling was enthousiast over de afsluiting van Marylou van de expositie. Over haar optreden zei ze: ‘‘Ze betovert volgens mij iedereen.’’