Bijzondere foto’s van Delft in oorlog te zien in de Oude Kerk

Delft tijdens de WO2. Foto: NIOD Beeldbank

Negen mannen legden Delft tijdens de laatste maanden van de oorlog en de bevrijding vast op foto. De mannen hoorde bij de Filmdienst van de Binnenlandse Strijdkrachten. In totaal werden er zo’n 2500 foto’s gemaakt. Een selectie hiervan is opnieuw uitgebracht en nu te zien in de Oude Kerk in Delft.

De Binnenlandse Strijdkrachten waren een in 1944 officieel opgezette bundeling van verzetsgroepen. De Delftse afdeling had een eigen fotodienst, waaronder enkele studenten van de Technische Hogeschool (nu TU Delft). Zij legden illegaal vast wat er gebeurde, om zoveel mogelijk historische feiten veilig te stellen voor later.

Volgens Burgemeester Marja van Bijsterveldt is een bezoek aan de expositie zeker de moeite waard: “Vrijheid lijkt zo vanzelfsprekend, maar luisterend naar verhalen en kijkend naar beelden uit de Tweede Wereldoorlog komen we steeds weer tot het besef dat het tegendeel waar is. De verhalen en beelden confronteren ons hier mee. Onze vrijheid moeten we koesteren”.

Het uur U

De foto’s geven een beeld van de Duitse terreur in Delft, het actieve verzet, de Hongerwinter en de langverwachte komst van de bevrijders. Na de oorlog is een selectie van de foto’s van de Delftse Filmdienst in het boek ‘Het uur U’ gepubliceerd.

Lees ook: Zoektocht naar familie Delftse vrouw na het vinden van haar persoonsbewijs >

Normaal zitten de foto’s in de collectie van het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies), maar nu zijn de foto’s dus even terug in Delft. De expositie staat onder het Willem de Zwijgerraam en is te bezoeken tijdens de openingstijden van de kerk. Je hebt wel een kaartje nodig voor het bezoeken van de expositie. Kijk daarvoor op www.onkd.nl

Delft tijdens de WO2. Foto: NIOD Beeldbank