'Tarief geothermie niet oneindig koppelen aan aardgas"

 
Als het plan doorgaat om duizenden huurflats in Voorhof en Buitenhof te verwarmen met geothermie (opgepompt heet water vanonder Delfgauw), dan moeten de bewoners niet tot in lengte van dagen de aardgasprijs hoeven te betalen voor die aardwarmte.

 

Dat vinden de raadsleden Jip Enthoven (Stip, met 6 zetels de grootste partij in de gemeenteraad) en Joost van der Sluis (SP, twee zetels). Ze zeiden dit in een debat voor ‘Delft Centraal’, de actualiteitenrubriek van Omroep Delft.

 

Afhaken Equans
Het door de TU, Shell en staatsenergiebedrijf EBN opgezette geothermieplan voor de stad is vertraagd, en wellicht onzeker geworden, na de recente onthulling dat de ingehuurde warmteleverancier Equans al in januari is afgehaakt. De gemeente zoekt nu een andere partij die heet water vanaf de Rotterdamseweg naar de twee wijken wil transporteren via een ‘warmtenet’, een nog aan te leggen ringleiding onder de straat. Als die gevonden wordt – dat zou uiterlijk in november moeten zijn – dan beslissen de vier woningbouwverenigingen in Voorhof en Buitenhof of zij hun bij elkaar 5.000 flatwoningen willen voorzien van aardwarmte die wordt opgepompt uit een oude zeebodem op meer dan twee kilometer diepte onder de Delfgauwse wijk Emerald. De gemeente wil op die manier een grote stap maken in het streven om ‘van het aardgas af te komen’.

 

Forse winsten
De betrokken huurders, die overigens niet mogen meestemmen over dit plan, gaan een aan de aardgasprijs gerelateerd stookkosten tarief betalen voor die groene energie. Enthoven daarover, tegenover presentator Frans van Rijnswou: “Dan geldt de ‘niet meer betalen dan bij aansluiting’ regel. Dit betekent dat huurders van een huizenblok niet meer kwijt zijn dan wanneer ze nog wel op aardgas zouden zitten. Maar op dat principe kan een warmteleverancier inderdaad forse winsten maken, en dat moeten we tegengaan. Een bewoner mag er per saldo niet op achteruit gaan.”

 

Van het gas af
“Dat op dit moment die regel wordt afgesproken, daar kan ik me nog iets bij voorstellen omdat dat nu voordeliger is voor een huurder. Maar op het moment van een crisis, of als gas in de toekomst duurder wordt door belastingen bijvoorbeeld, dan moeten we ervoor zorgen dat aardwarmte goedkoper wordt. Het lijkt mij niet de bedoeling dat we de koppeling van het geothermie-tarief aan de aardgasprijs tot in oneindigheid vasthouden. We willen juist dat mensen van dat gas af gaan.”

 

Gillend rijk
Als de aardgasprijzen in de toekomst weer gaan stijgen, wat het Stip-raadslid ‘waarschijnlijk’ noemde, “dan zou dat helaas ten koste gaan van veel bewoners die deze hogere energiekosten niet kunnen betalen. En daar heeft de overheid dan zeker een rol in te spelen. Daarbij is het wel de vraag of wij als lokale overheid dat moeten doen, of de landelijke overheid.”
SP-raadslid Van der Sluis bepleitte een andere aanpak. ‘Die koppeling van groene energie aan de aardgasprijs is een landelijk beleid. Daar moet heel snel een eind aan komen. Toen de aardgasprijzen heel hoog waren, werden bedrijven die elders al aardwarmte leverden gillend rijk. Als je dat soort commerciële partijen buiten de levering van geothermie houdt, en je laat dat overheidsbedrijven doen, dan zal dit veel minder spelen.”

 

Hij wil zo’n aanpak nu ook in Delft zien. Hoe dat uitpakt is nog onzeker. Stip-wethouder Maaike Zwart (energiebeleid) zoekt nu een andere warmteleverancier, na het afhaken van Equans. Momenteel wordt gesproken met InWarmte uit Utrecht. In november moet duidelijk worden of dat is gelukt. Zwart wil dan een knoop doorhakken.

 

Commerciele partij
SP’er Van der Sluis: “Ik wil dat het een partij wordt waarbij de overheid een vinger in de pap heeft. We moeten het er nu over hebben hoe het komt dat Equans ermee is gestopt. Want de levering van aardwarmte was dus neergelegd bij een commerciële partij, die gewoon kijkt waarmee geld te verdienen is. We moeten hiermee ophouden. Het kan niet zo zijn dat een volgende commerciële partij over tien jaar ook zegt, we stoppen ermee. Dan komt het probleem weer op het bordje van de mensen in Delft.”

 

Enthoven van Stip: “We moeten nu gewoon tot november afwachten wat er uit de onderhandelingen komt met een andere warmteleverancier. We hebben de wethouder gevraagd een zo betrouwbaar mogelijke partij aan te nemen, die hier echt een toekomst in ziet.”

 

Het interview kunt u hier beluisteren