Literatuuragenda december: deze boeken wil je niet missen deze maand

Het is december! Dat betekent met een kleedje op de bank, een warme kop chocomel en, natuurlijk, een goed boek. Deze maand hebben we zowel tips van Trude, de eigenaresse van de typisch Delftse boekhandel de Omslag en een aantal tips van de redactie. Dat wordt smullen voor de boekenwurmen onder ons.

1 - Verheven Koninkrijk

Gifty is een briljante studente neurowetenschap aan de universiteit van Stanford.

Haar drijveer voor haar studie is de fatale overdosis van haar broer en de depressie van haar moeder. Vastberaden is Gifty om de wetenschappelijke oorzaak te vinden van het verdriet en lijden dat haar leven domineert.

Maar dan verandert alles. Haar moeder belt op met het bericht dat ze zelfmoord wil plegen, waardoor Gifty niets anders kan doen dan terug keren naar haar oudelijk huis. Hier komt ze weer in aanraking met de kerk waar ze in opgroeide, die haar verlossing beloofde maar nooit de handvaten gaf om die te bereiken. Terwijl haar moeder in bed worstelt met haar depressie, worstelt Gifty tussen geloof en wetenschap en zoekt ze naar een manier op haar liefde voor haar familie om te zeten in daden.

Verheven koninkrijk is een ontroerend portret van een Ghanees immigrantengezin in de Verenigde Staten dat verweven is in verdriet, depressie en verslaving. Wonderschoon geschreven en zeer emotioneel beladen wordt het ook wel de 'meesterproef' van Yaa Gyasi, de auteur, genoemd.

2 - The Midnight Library

Ergens aan de rand van het universum is een bibliotheek te vinden waarin een oneindig aantal boeken staat. En elk boek vertelt het verhaal van een andere realiteit. Een vertelt verhaal van je leven zoals het is, een ander vertelt het verhaal van hoe je leven had kunnen zijn. We denken allemaal wel eens na over hoe ons leven zou kunnen zijn als we andere keuzes hadden gemaakt. Daarom stelt het boek de vraag: wat zou jij doen als je de kans had om naar de bibliotheek te gaan? Zou je in het boek kijken en zouden die keuzes je leven écht beter hebben gemaakt?

In de fantasierijke roman The Midnight Library staat Nora Seed voor deze keuze. Ze kan alles veranderen aan haar leven van liefdesbreuken tot het laten uitkomen van haar dromen. Nora zal moeten besluiten of ze dit wil door te bepalen wat haar drijfveer in het leven is.

3 - De slag om het witte huis

In dit Delftse werk van Pieter Uittenbogaard staat de spraakmakende VS-verkiezing tussen de Donald J. Trump en Joe Biden centraal. Uittenbogaard is econoom en Amerika-kenner en in zijn nieuwe werk getiteld: De slag om het witte huis, zet hij het meeslepende verhaal van een historische verkiezingsstrijd uiteen.

In het boek beschrijft Uittenboogaard het verlies van Joe Biden in de voorverkiezingen van de staat Iowa en hoe Wisconsin de volgende president van de Verenigde Staten de overwinning gaf. Een unieke kijk, van Delftse hand, in de Amerikaanse verkiezingen die eerder in deze maand plaatsvonden.

4 - Brief voor de Koning

Deze klassieker van Nederlandse bodem is inmiddels omgetoverd tot een Netflixserie onder de titel 'Letter for the King'. Dit jeugdliteratuurboek van Tonke Dragt is dan ook een 'must read' voor iedere boekenwurm.

Trude: ''Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.''

5 - Oeroeg

Hella Haase's Oeroeg verscheen in 1948 aanvankelijk als boekenweekgeschenk maar wordt inmiddels beschouwd als een belangrijk werk binnen de Nederlandse literatuur.

Trude: '''Oeroeg was mijn vriend.' Zo begint het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de twee jongens uit elkaar. Wanneer de Nederlandse jongen na een studie in Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering te zijn uitgegroeid tot een kloof. Oeroeg heeft gekozen: voor zijn eigen volk en tegen de Nederlanders, dus ook tegen zijn vriend. Geschokt vraagt die zich af of hij voorgoed een vreemde zal zijn in het land van zijn geboorte.''

6 - De ondraagelijke lichtheid van het bestaan

Milan Kundera is een hedendaagse grootmeester op het gebied van taal. 'De ondraagelijke lichtheid van het bestaan' was naast een literair succes ook filmisch zeer geslaagd.

Trude: ''Dit boek gaat over de essentie van de liefde en seksualiteit tegen de achtergrond van de roerige naoorlogse Tsjechische geschiedenis. Het klassiek geworden meesterwerk weet na dertig jaar nog altijd harten te veroveren en Milan Kundera geldt als een van de belangrijkste hedendaagse Europese schrijvers. Hij ontving talloze onderscheidingen en prijkt al jaren op het lijstje van mogelijke Nobelprijskandidaten.''

7 - De blinde passagiers

'De blinde passagiers' van Jan Brokken werd uitgebracht in 1995 en ontving de nominatie voor De Gouden Uil-prijs, tegenwoordig heet deze prijs, de Fintro Literatuurprijs.

Trude: ''De fijngevoelige schilderijenrestaurateur Maurice Schotel vindt geen bevrediging meer in zijn werk en besluit mee te varen op een vrachtschip. Al snel wint hij het vertrouwen van de bemanningsleden en trekt hij zich het lot aan van twee verstekelingen die tussen de containers hun leven op het spel zetten om de nieuwe wereld te bereiken. Dan raakt Schotel verwikkeld in een onstuimige affaire met Adriana, de vrouw van de roerganger.

Achtervolgd door rampspoed steekt het schip de Atlantische Oceaan over. Na Cuba en Curaçao zet het koers naar de Straat van Magallanes en Valparaíso, maar hoe ver ze ook varen, de vier hoofdpersonen komen niet los van hun verleden. Een terugkerend thema in het werk van Jan Brokken dat hij hier virtuoos in grootse avonturen vervat.''