'Als je rood staat kan je niet groen denken'

Veel inwoners van Delft willen duurzamer leven maar het gedoe dat het met zich meebrengt schrikt af. Gedragswetenschapper en klimaatpsycholoog Gerdien de Vries van TU Delft doet daarom onderzoek naar het “gedoe’’ van verduurzaming.

 

In radioprogramma Delft Centraal vertelt ze: "gedoe is een containerbegrip voor psychologische barrières die mensen ondervinden als ze willen verduurzamen. Denk bijvoorbeeld eens aan de rompslomp van het plaatsen van zonnepanelen op uw dak. Allereerst moet u een betrouwbare aannemer vinden die zonnepanelen kan installeren, vervolgens moet worden bepaald welke panelen het beste zijn. Daarnaast kan het veel rommel met zich meebrengen in huis en tot slot moeten gezinnen met een laag inkomen subsidies aanvragen. Dit soort gedoe kan ervoor zorgen dat mensen stress ervaren. Dat kan bereidheid beperken om duurzaam gedrag te vertonen."

 

Geld
De belangrijkste barrière die er altijd bovenuit springt, is geld. "Het hebben van financiële middelen, vertelt de Vries, is noodzakelijk om maatregelen te kunnen nemen. Voor wie dat nodig heeft is eenvoudige toegang tot subsidies heel belangrijk. Het meldpunt van vereniging Eigen Huis hoort veel problemen bij het aanvragen van subsidies. Door de jaren heen zijn subsidievormen steeds complexer geworden. Dit komt doordat de normen en voorwaarden waaraan iemand moet voldoen zijn toegenomen. Het pleidooi van Gerdien de Vries is daarom ook: "maak het burgers makkelijker om te verduurzamen en subsidies aan te vragen, want als je rood staat kan je niet groen denken."

 

Begin klein
Om te voorkomen dat de goede wil van mensen afneemt, hoopt De Vries de sociale normen te beïnvloeden door middel van informatie en goede voorbeelden." Als u verduurzamingsgedoe ervaart probeer er dan met andere mensen over te praten, erover te lezen of naar verhalen over de ervaring te luisteren. Verduurzamen betekent niet noodzakelijkerwijs het plaatsen van zonnepanelen. Begin klein, zoals korter douchen of afval sorteren."