Uniek jongeren ontwikkelcentrum Digibende opent vestiging in Delft

Vanaf mei 2022 is de scholengemeenschap van Delft een bijzonder ontwikkelcentrum voor jongeren rijker. Dan wordt de vierde vestiging van Digibende geopend: Digibende Delft. En dat is goed nieuws voor jongeren met interesse in technologie, vormgeving of ICT, die onvoldoende aansluiting vinden in het onderwijs of vastlopen in hun stappen naar werk.

Digibende is een landelijk ontwikkelcentrum dat zich richt op jongeren van 12 tot 28 jaar. Het gaat om een fysieke locatie waar jongeren naartoe gaan, die op een of andere manier niet goed aarden op school.

‘’Qua type jongeren gaat het bijvoorbeeld om jongeren die vaak achterin de klas zitten, minder gemakkelijk praten en soms angsten hebben ontwikkeld. Maar dit zijn ook vaak jongeren die affiniteit hebben met digitale wereld, zoals programmeren, vormgeven, het maken van games of elektronische muziek’’, vertelt ambassadeur van de Digibende Filemon Wesselink aan Omroep Delft.

Wesselink is bekend als presentator bij BNN VARA (o.a. van de documentaireserie Het is hier autistisch, over jongeren met autisme die vaak geïsoleerd leven maar heel talentvol zijn). ‘’Deze jongeren kunnen dan bijvoorbeeld twee dagen per week naar Digibende komen om van elkaar en van vakspecialisten alles over die digitale vaardigheden te leren.’’

Vriendschappen
Elke locatie van Digibende biedt een uitdagend aanbod gericht op ICT, technologie en creativiteit binnen de digitale wereld. Er wordt met de jongeren gewerkt aan zaken als Programmeren, Cybersecurity, Game Development, Virtual Reality en Artificial Intelligence. De jongeren krijgen persoonlijke opdrachten die aansluiten bij wat ze interessant vinden. Ze vormen kleine groepjes, die worden geleid door fanatiekelingen uit het vak. Wesselink: ‘’Wat je vaak ziet gebeuren is dat wanneer al deze jongeren met dezelfde interesses bij elkaar komen, ze vriendschappen maken waardoor ze beter in hun vel komen te zitten. En dan gaat het op school of studie ook vaak gelijk beter.’’

Naast de technische kanten van de Digibende zijn ook sport, voeding en leefstijl belangrijke onderdelen van het aanbod.

Gereedschap
Wesselink probeert de Digibende over verschillende locaties in Nederland verspreid te krijgen. Naast Utrecht, Amstelveen en Kelpen-Oler, is dus nu Delft aan de beurt. ‘’Ik zou graag willen dat Digibende een soort gereedschap is voor scholen om jongeren weer op de rit te krijgen’’, vertelt hij. De vestiging Delft is tot stand gekomen in samenwerking met Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Delflanden (SWVVO) en Gemeente Delft.

Trudie Klooster van SWVVO is blij met de ontwikkeling: ‘’Wij zijn ervoor om scholen te ondersteunen om hun leerlingen die daar behoefte aan hebben, een passend ondersteuningsaanbod te geven. Dus, bij alle leerlingen waar het even niet lekker loopt, zorgen we ervoor dat zij gekoppeld worden aan bepaalde mensen als mentoren en coaches die hen kunnen ondersteunen en verder helpen. En dan kan het na wat gesprekken voorkomen voorkomen dat we denken: deze persoon past wel goed bij Digibende vanwege zijn of haar interesses. Nu kunnen we hen daar ook echt naartoe verwijzen.’’

Aanmelding en financiering
Doordat Digibende met kleine groepjes werkt, is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voor jongeren die binnen gemeente Delft wonen en/of naar school gaan, kan deelname aan Digibende na goedkeuring door de gemeente en het samenwerkingsverband worden bekostigd. Voor jongeren uit andere regio’s worden hierover individuele afspraken gemaakt. Aanmeldingen kunnen rechtstreeks worden gedaan bij Digibende, waarna een intakegesprek zal plaatsvinden.