Museumagenda december: Breng een bezoek aan deze 7 musea

December is aangebroken en dat betekent: winter. En vooral kou. Maar dat betekent niet dat een leuk dagje uit niet mogelijk is. Omroep Delft zocht de mooiste museumtentoonstellingen uit die een bezoekje waard zijn op een koude winterdag. En uiteraard ook op een zonnige. Dus vergeet je mondkapje en online reservering niet en breng een bezoek aan al het museale moois dat Delft te bieden heeft.

1 - 'Pop-up escaperoom', Microtheater De Flits

Voor één keer een net-iets-andere soort museale ervaring, namelijk een pop-up escape room! De Delftse toneelvereniging de Flits organiseert deze unieke ervaring met het volgende verhaal:

'Door de coronacrisis heeft Delftse toneelvereniging de Flits een heel jaar geen voorstellingen kunnen geven. De vaste lasten liepen echter onverminderd door waardoor de vereniging zich nu op de rand van een financiële afgrond bevindt.

De bestuursleden zijn in de statuten op zoek gegaan naar de procedure om de vereniging failliet te laten verklaren en op te heffen. Maar tot hun verbazing vonden ze tussen alle papierwerk een brief uit 1982 van oprichter Ed Strelitski. Hierin schrijft hij over een schat die hij zou hebben verborgen in het Microtheater, voor wanneer de vereniging ooit in zwaar weer verkeert. Als deze schat gevonden wordt betekent dat misschien de redding van de Flits...'

Dus wie de schat van de Flits wil ontdekken en de uitdaging aan wil gaan om binnen 60 minuten te ontsnapppen wordt van harte welkom geheten in het Microtheater.

Door de huidige coronaregels is de pop-up escaperoom wel alleen speelbaar met precies vier spelers, m.u.v. gezinnen waarbij een vijfde speler is toegestaan. Daarnaast kan de escaperoom ingericht worden op twee moeilijkheidsniveaus zodat hij voor zowel gezinnen en beginnende escapers als escaperoomspecialisten enorm leuk is om te spelen. Ten alle tijden van het spel zijn garandeerd het Microtheater de coronaregels, er kan altijd minstens 1,5 meter afstand gehouden worden.

Wanneer: 13 december 2020 t/m 3 januari 2021

Waar: Microtheater, Kerkstraat 19.

Kosten: €45

Hier bestel je tickets voor de pop-up escaperoom 'Ed's erfenis'

2 - 'Plastic soep: wat kun jij doen?', Duurzaamheidscentrum de Papaver

In de expo ‘Plastic soep: wat kan jij doen?’ staat de plasticvervuiling van de zee centraal. Samen met Avalex, Stichting Stunt, A Seal Stellendam en Canal Cleanup Delft organiseert het Duurzaamheidscentrum de Papaver de expositie.

In de expositie staan vragen centraal zoals: hoe komt al dat plastic in de zee? Welke impact heeft het precies op het milieu? Op welke manier hebben wij last van de plasticsoep als het in onze voedselketen keten terecht komt? Daarnaast ligt juist ook de focus van de expositie op de oplossingen; de manieren waarop de plasticsoep tegen gegaan kan worden en wat jij zelf kan doen.

Wanneer: 2 november 2020 tot en met 14 februari 2021

Waar: Duurzaamheidscentrum de Papaver in het Arboretum-Heempark, Korftlaan 6.

Kosten: gratis, ook geen reservering nodig maar check wel even de website van de Papaver voor de actuele openingstijden

3 - 'Winterwandeling langs kunst', WAD Winters

Kunst kijken in de frisse lucht is niet alleen leuk maar ook heel verfrissend. Bij het beeldenpark Land Art Delft kun je nu een stevige winterwandeling maken. Eerst haal je een warme drank met winterse lekkernij en vervolgens maak je een winterse wandeling door het beeldenpark.

Laat je betoveren door kunst en natuur en ga op ontdekkingsreis door het groen van het Land Art Delft.

Tip: voor €5 kun je een Land Art Routeboekje kopen

Wanneer: 22 november 2020 t/m 20 december 2020

Waar: Land Art Delft, Rotterdamseweg 205

Kosten: gratis, je hebt ook geen reservering nodig

4 - 'Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw', Prinsenhof

‘Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw’ in deze nieuwe tentoonstelling in het Prinsenhof schitteren vijf nieuwe werken van de zogeheten 'nul-groep'. In de groep zaten Henk Peeters, Armando, Jan Schoonhoven en Jan Henderikse. De kunst die deze groep voortbracht was bij uitstek 'anti-schilderkunstig'. De kunstenaarsgroep plaatsen alledaagse voorwerpen, zoals kroonkurken, plastic zakjes met water, metalen bouten of watten, in rijen op een plat vlak. Het gaat om herhaling, orde en regelmaat.

Met deze kunst zette ze de kunstwereld op zijn kop. Laat je in de tentoonstelling meenemen in een wereld van minimalisme en vooral de uniekheid van het alledaagse die centraal stond bij de 'nul-groep'.

Wanneer: 1 juni 2020 t/m 3 januari 2021

Waar: Museum Prinsenhof, Sint Agathaplein 1

Kosten: <3 gratis, 4 t/m 18 jaar €4, 18+ €12,50, met de museumjaarkaart is toegang gratis (kijk op de website mogelijk komt u in aanmerking voor studenten of 65+ korting)

Hier bestel je tickets voor de tentoonstelling 'Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw'.

5 - 'Arie Wassenburg: 'Prins der Delftse schilders', Museum Paul Tetar van Elven

Dit voormalig schilderhuis uit de 16de eeuw is tegenwoordig een museum waar de objecten en het interieur van Tetar van Elven schitteren. Bezichtig een uniek beschilderd plafond aan de hand van Abraham Gips, zijn schilders attributen, een bibliotheek met antiquarische boeken of de Chinese Ming-vazen in de porseleinkast. Dit is overigens precies zoals Tetar van Elven het wilde, de kunstenaar liet tenslotte opschrijven in zijn testament dat de ‘inboedel’ van zijn huis in het toekomstige museum getoond moest worden.

Daarnaast is er tot februari 2021 een tentoonstelling te zien over schilder Arie Wassenburg (1896-1970) ook wel de ‘Prins der Delftse schilders’ genoemd. Met deze tentoonstelling wil het museum vooral de kwetsbare doelgroepen bereiken, zoals eenzame ouderen en mensen met geheugenproblemen die door de coronacrisis minder snel durven te komen. Zij krijgen koffie en lekkers van bakker Suikerbuik, waarna ze worden begeleid door een gids in groepjes van maximaal zes personen door de pracht en praal van Tetar van Elven en Wassenburg. Door subsidie van de gemeente is het zelfs gratis voor deze groep om de tour te volgen!

Wanneer: permanente collectie; altijd, Arie Wassenburg ‘Prins der Delftse schilders’ tot 28 februari 2021

Waar: Museum Paul Tetar van Eleven, Koornmarkt 67

Kosten: <18 jaar gratis, 18+ jaar €7,50, met de museumjaarkaart en TU-studentenpas is de toegang gratis

Hier bestel je tickets voor de tentoonstelling 'Arie Wassenburg: ‘Prins der Delftse schilders’

6 - 'Vijf praktijkdemo's', Science Centre Delft - TU Delft

Het Delft Science Center is dé plek voor techneuten en nieuwsgierige jongens en meisjes (van alle leeftijden) die meer willen weten over wetenschap en techniek. Maar niet gevreesd, zelfs voor de a-technici onder ons is het museum een plezierig avontuur.

Er zijn op dit moment vijf verschillende demo’s die je (in het weekend) gratis kunt volgen. Waaronder het bezichtigen van de gerestaureerde Triceratops-schedel, onder begeleiding leer je alles over hoe de schedel gevonden en gerestaureerd is. Of je kunt ervoor kiezen om in de wereld van stenen en mineralen te duiken door een bezoek te brengen aan het Mineralogisch-Geologisch Museum waar je kennis maakt met meer dan 4000 bijzondere mineralen en stenen en zelfs met een VR-bril zelf de mijn in kan gaan.

Bij het BioLab leer je hoe micro-organismen plantaardig afval kunnen afbreken, water kunnen zuiveren en gelijktijdig biogas en biodiesel produceren. In het Waterlab leert je alles over een voor de mens belangrijkste vloeistoffen: water. Hoe je er mee om gaat, waar het naar toe gaat en je kunt zelfs je eigen water zuiveren. Als laatste is er het AerodynamicaLab, ontdek alles over hoe vliegtuigen vliegen, leer over luchtstromingen en ontdek van de kracht van de wind.

Het Science Centre Delft is hét Delftse museum voor nieuwsgierige mensen.

Wanneer: permanente collectie; dus altijd

Waar: Science Centre Delft, Mijnbouwstraat 120

Kosten: <6 jaar gratis, 7-17 jaar €4,50, 18+ jaar €7,50 met de museumjaarkaart en TU-studentenpas is de toegang gratis (kijk op de website voor eventuele verdere kortingen) een workshop is €5

Hier bestel je tickets voor het 'TU Science Centre Delft'

7 - 'Wanderlust', Het Prinsenkwartier

Het Prinsenkwartier is misschien wel dé culturele plek van Delft, een coöperatie van vier creatieve partijen die elke maand weer iets unieks, kunstzinnigs en cultureels leveren. Deze maand lichten wij de 'Wanderlust' expositie uit in het Prinsenkwartier.

'Wanderlust' is een tentoonstelling van het collectief genaamd 'Artnomaden'. Wanderlust verwijst naar ‘Not all those who wander are lost’ en sluit aan bij de bijzondere tijd waarin we nu leven. In het Prinsenkwartier zal namens de 'Artnomaden' het werk van Hans van Bentem te zien zijn: ''Het werk van Hans van Bentem neemt je mee op een reis door het fantastische. Zijn techniek van scherpe contrasterende cliché beelden, combineert ridders met robots, olievaten met bloemen en zet je altijd op het verkeerde been. Je eigen fantasie doet de rest.''

‘Terra Incognita’ brengt twee kunstbroeders samen: Hendrik van Leeuwen en Piet Warffemius. Voor beiden is de magische wereld uit de vroege jeugd een drijfveer in hun kunst. In hun sculpturen en schilderijen staat de liefde voor de natuur en verwondering centraal. Warffemius is een schilder die successen heeft tot in China, met zijn kleine observaties in de natuur. Zijn sobere, maar herhalende vormen zijn zowel simpel als doeltreffend. Bij Hendrik van Leeuwen staan zowel taal als beeld centraal, maar in schilderijen komt ‘zijn geest in de puurst mogelijke vorm’ naar voren. Alhoewel de kunstenaars een vergelijkbare houding en zienswijze hebben, kijken ze toch heel anders naar de wereld om ons heen.

Wanneer: 12 december 2020 t/m 12 januari 2021

Waar: Prinsenkwartier, Sint Agathaplein 4

Kosten: gratis

Hier reserveer je voor de tentoonstelling 'Wanderlust', voor 'Terra Incognita' heb je geen reservering nodig.