Leer hoe je duurzaam leeft in Delft in de cursus Delftologie

Foto: Fred ten Hove

In de cursus Delftologie leren Delftenaren over een duurzame toekomst. En er wordt natuurlijk ook iets over de geschiedenis van Delft vertelt. ‘’Mensen kunnen in ongeveer 10 gemeenten zo’n zelfde soort cursus volgen. Alleen is Delft wel uniek in zijn soort. Wij zijn namelijk heel erg bezig met een duurzame toekomst,’’ zegt een van de initiatiefnemers Kees Kruijff tegen Omroep Delft.

Delftologie bestond vorig jaar al, maar werd onderbroken vanwege corona. De organisatie pakt de draad nu weer op.

De cursus bestaat uit tien zaterdagmiddagen met elk een eigen thema zoals afval of energie. In de eerste bijeenkomst draait het om ‘kostbaar water’ en wordt de afvalwaterzuiveringsinstallatie in de Harnaschpolder laten zien. De cursisten krijgen niet alleen een rondleiding, ook de geschiedenis van drinkwater komt aan bod. Zo werd het drinkwater eerder door energiebedrijf Delfland overgenomen, maar is het nu in handen van Evides. Ook zal het over de afvalkant van water gaan.

Lees ook: Luchtmeetnet van Delftenaren levert nieuwe inzichten op >

Bijzondere plekken
Kruijff: ‘’Met deze cursus kom je op heel bijzondere plekken. We zijn ook eens bij een tomatenteler met aardwarmte geweest. We hebben een thema en daar zoeken we een plek bij die interessant is.’’

Hij vervolgt: ‘’Wij willen graag een community creëren in samenwerking met andere organisaties. Sommige leden gaan er heel serieus mee om en nemen een leidende rol op zich. Anderen vinden het gewoon leuk om in hun privé leven duurzamer te leven.’’

Delftoloog worden
Is deze cursus misschien iets voor jou en wil je ook bijdragen aan een duurzamere toekomst? Er zijn nog plekken beschikbaar voor de eerste bijeenkomst op zaterdag 30 oktober. Ben je er nog niet helemaal uit? De bijeenkomst is ook als proefles te volgen. Wil je meer weten of heb je belangstelling? Stuur dan een mail naar info@deltologie.nl.

Wist je dat?
Drinkwater is een belangrijk goed, ook bij de cursus Delftologie komt het aan bod. Wist je dat er in Delft gratis watertappunten zijn? Benieuwd waar jij water kunt tappen?
- Bij het IHE, vlakbij Westvest 7, binnenstad
- Voor de Visbanken, op de hoek van de Hippolytusbuurt en Cameretten, binnenstad
- Bij het Strausspad in Buitenhof
- Bij de IKEA, tussen de fietsenstalling en hoofdingang
- Bij de Aula op de TU Campus
- Bij Faculteit Lucht en Ruimtevaart, Kluyverweg TU Campus