Zwerfafval zal dalen in Delft door statiegeld

Op 1 april betaal je statiegeld op alle blikjes met alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdrankjes) en blikjes met niet-alcoholhoudende dranken, (zoals frisdrank, water, melk en sap).

Het geldt niet voor blikjes met vloeistoffen die niet direct bedoeld zijn om te drinken, zoals limonadesiroop, soepen of gecondenseerde melk. Je herkent statiegeldblikjes aan het statiegeldlogo.

Delftenaar Henk Tetteroo blij met invoer statiegeld

De Delftse milieuactivist Henk Tetteroo verwacht dat het aantal blikjes in het zwerfafval daar door flink zal dalen. “Dat gebeurde ook toen er statiegeld kwam op de plastic flesjes”, vertelt hij in het programma Delft Centraal. “Voor de statiegeldmaatregel met flesje van kracht werd, raapte ik 2500 flesjes per maand op in de publieke ruimte. Na ingang van de maatregel daalde dat tot 900 per maand”, legt hij uit.

Ongedeukt in leveren

Het statiegeldsysteem van de blikjes zal zoveel mogelijk hetzelfde zijn als dat van de plastic flessen. De blikjes kun je in leveren bij elke supermarkt in Delft. Je kunt een statiegeldblikje inleveren als het statiegeldlogo op het blikje staat en het blikje een scanbare barcode heeft, om de barcode goed te kunnen lezen moet het blikje zoveel mogelijk ongedeukt zijn.

Ongedeukt inleveren.
Staiegeldlogo