Zwemplas in Wilhelminapark staat drie maanden droog

De zwemplas bij het Wilhelminapark nabij Rijswijk staat tot zeker eind mei droog. Het water is uit het vennetje gepompt, met als doel schoner zwemwater te krijgen. Door het opdrogen van de plas worden blauwalg en bacteriën bestreden.
Zwemplas in Wilhelminapark is leeggepompt: © Hoogheemraadschap Delfland

Op 4 maart werd de actie begonnen. De eerste paar dagen is de plas leeggevist door een beroepsvisser. Daarna is in fases het water weggepompt. Tussendoor zijn eventuele overgebleven vissen veilig weggehaald. De komende drie maanden wordt de lege plas ingedroogd. Door het indrogen komt er meer zuurstof in de bodem en kunnen voedingsstoffen beter worden opgenomen.

Afhankelijk van de neerslag de komende maanden, zal de bodem naar verwachting eind mei droog genoeg zijn. Vervolgens zal de plas weer worden gevuld met water uit de omgeving. Deze werkzaamheden zullen deels tijdens het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober plaatsvinden.

Eerder leeggepompt
De zwemplas bij het Wilhelminapark is eerder al eens leeggepompt. In 2016 is, om dezelfde reden, het water verwijderd. Dat er nu weer voor wordt gekozen om de plas leeg te pompen, heeft te maken met het feit dat het acht jaar geleden erg effectief bleek. Door deze werkzaamheden zal de plas volgens Hoogheemraadschap Delfland de komende jaren schoon blijven.