Winkeliers van woonboulevard krabbelen weer op na verwoestende brand

 

De eerste winkels van woonboulevard Leeuwenstein in Delft hebben hun deuren weer geopend. Door een enorme brand die afgelopen oktober woedde, lag een groot deel van het Delftse winkelgebied in as en liepen veel zaken onherstelbare schade op. Hoewel veel winkels hun deuren daarom nog steeds noodgedwongen gesloten houden, krabbelen Sanitairwinkel Badkamertien en meubelzaak Haco Wonen & Slapen langzaam weer op meldt Omroep West.

Sanitairwinkel Badkamertien kon in oktober opgelucht ademhalen doordat de zaak weinig schade had opgelopen door de brand. Dit was een ander verhaal voor buurman Gino van Hanswijk van meubelzaak Haco Wonen & Slapen. Zijn zaak was ondergelopen met bluswater waarmee de brandweer het vuur probeerden te doven.

 

Ondanks dat Badkamertien er goed vanaf is gekomen, merkt winkeleigenaar Wijnand van den Ende een terugloop van het aantal klanten. 'Klanten lopen normaal gesproken na hun bezoek aan de Jysk of Carpetright automatisch even langs bij mijn winkel', vertelt hij. Maar die winkels zijn nu nog steeds dicht. 'Je mist daardoor gewoon heel veel indirecte aanloop.'
 
Optimistisch
 
Na vier maanden blijft Van den Ende toch optimistisch en vreest hij niet dat zijn deuren definitief moet sluiten. 'Tuurlijk gaan we het redden. Steeds meer mensen beginnen ons weer te vinden.'

 

Gino van Hanswijk van meubelzaak Haco Wonen & Slapen herinnert zich nog goed het moment waarop de brand uitbrak en een medewerker van indoorspeeltuin Avontura binnenrende om hem te waarschuwen. Hoewel hij in het begin dacht dat het wel mee zou vallen, liep dat toch anders. Uiteindelijk heeft hij veel waterschade aan de brand overgehouden.


Muur van water

Van Hanswijk vertelt dat naast zijn winkel een brandgang is waar de brandweer als het ware een muur van water creëerde om te voorkomen dat het vuur zich verder kon verspreiden. Toch moest het bluswater ergens naartoe. 'Het is die nacht ook keihard gaan regenen en dat is toen ondergronds naar boven gekomen.' Hij is nog steeds bezig met het leggen van een nieuwe vloer, waarvan de helft inmiddels al ligt.

 

Grote publiekstrekkers in de woonboulevard, zoals Jysk, Carpetright, Leen Bakker en Keukenstunter, zijn nog steeds gesloten. Het is niet duidelijk wanneer zij hun deuren voor het publiek weer kunnen openen.
 
'Duurt nu al best lang'
 
Een woordvoerder van Jysk laat in een reactie weten dat ze zo snel mogelijk willen terugkeren in Delft. 'We zijn druk bezig met het openen van een winkel op een tijdelijke locatie.' Het is nog onduidelijk waar en wanneer die winkel zal opengaan, wel hoopt Jysk uiteindelijk weer terug te keren op de vertrouwde locatie in de woonboulevard.

 

Van Hanswijk vertelt daarbij dat hij in de wandelgangen heeft gehoord dat de grote publiekstrekkers waarschijnlijk pas over een jaar weer open kunnen. Hij hoopt dat er binnenkort meer concrete plannen komen. 'Het duurt nu al best lang.'