Wildopvang Delft 'zo goed als zeker' gered

De wildopvang in Delft is 'zo goed als zeker' gered. Dat heeft Wildopvang Zuid-Holland bekendgemaakt. De inmiddels opgeheven opvang kreeg op Oudejaarsdag het geruststellende woord van wethouder Frank van Vliet. De gemeente wil nog steeds dat het Knagertje de wildopvang in het gebouw overneemt schrijft Omroep West, waardoor het gebouw niet gesloopt zou hoeven worden.

Wildopvang Zuid-Holland liet in oktober weten te moeten stoppen met de opvang, waar jaarlijks ongeveer vierduizend wilde dieren worden ondergebracht. Door de gestegen energieprijzen kon de Delftse opvang het financieel niet meer opbrengen.

Hierdoor werd het huurcontract met de gemeente voor de grond van de opvang per 1 januari van dit jaar opgezegd. Diverse organisaties maakten zich echter zorgen om de opvang van de wilde dieren, die nu bijna nergens meer terecht zouden kunnen. De overige opvanglocaties in de regio zitten ook vaak vol en kunnen de vierduizend dieren per jaar niet opvangen.

Opvang tussen flatgebouwen
Vandaar dat opvang het Knagertje uit Den Haag aangaf de locatie aan het Linnaeuspad graag over te willen nemen om zo de opvang voort te kunnen zetten. 'Wij hebben geen extra ruimte', legde Geertje Krechting van Het Knagertje eerder al uit. 'Wij zitten met onze opvang tussen flatgebouwen en kunnen niet uitbreiden.'

Toch leek deze oplossing door de gemeente tegengehouden te worden. De wildopvang heeft de afgelopen jaren op de locatie aan het Linnaeuspad een eigen gebouw neergezet om de dieren op te vangen. Op 27 december kreeg de opvang een brief van de gemeente dat dit gebouw door de opvang moest worden gesloopt.

Sloopkosten van 35.000 euro
Volgens de gemeente liep de huurovereenkomst af en mocht de wildopvang niet bepalen wie de nieuwe huurder zou worden. Dat zou een gemeentelijk proces zijn, waardoor de opvang de grond kaal op zou moeten leveren.

De sloopkosten zouden 35.000 euro bedragen. Geld dat de failliete opvang niet heeft. En bovendien zou het Knagertje nooit de opvang overnemen als er geen gebouw is waar de dieren in opgevangen zouden worden.

College moet nog goedkeuring geven
De paniek was daarom groot bij de Delftse opvang na ontvangst van de brief. 'We hadden begin december al afspraken met de gemeente gemaakt dat het Knagertje in ons pand zou komen', legt Willeke van den Heuvel van de wildopvang uit. 'Vandaar dat de nare brief van de afdeling vastgoed voor ons als een schok kwam.'

Wethouder Van Vliet nam de grootste zorgen weg bij Van den Heuvel. 'We hadden gedacht dat het eind december rond zou komen, maar hij vertelde dat het iets langer duurde, maar dat het nog steeds de intentie is dat het Knagertje de boel over mag nemen. Waarschijnlijk volgen deze week de goedkeuring en de publicatie. Dan zou het drie weken later rond kunnen zijn.'

Voor 31 maart alles gesloopt
Helemaal gerust is Van den Heuvel er toch nog niet over. 'Het kan nog steeds zo zijn dat er na de publicatie nog bezwaren komen. Dan kan de hele zaak niet doorgaan. In dat geval moeten we voor 31 maart alles gesloopt hebben en zijn de kosten toch nog voor ons.'