Wethouder informeerde deel raad in geheim over warmteleverancier

Wethouder Maaike Zwart (Stip, energiebeleid) heeft vertegenwoordigers van partijen in de Delftse gemeenteraad wel degelijk al in een vrij vroeg stadium geïnformeerd over nieuwe vertraging met het gemeentelijke geothermieplan dat woningen in Voorhof en Buitenhof moet afhalen van aardgas.
 
 
Dat verklaren woordvoerders van Stip, VVD en CDA in hun reactie op het recente nieuwsartikel van Omroep Delft over die pas nu openbaar geworden vertraging, en over de consequenties daarvan.

 

De omroep bracht het nieuws dat begin dit jaar Equans was afgehaakt. Dat bedrijf was de ‘warmteleverancier’, die de warmte van heet water uit de diepe ondergrond van Delfgauw via een ringleiding naar de twee buitenwijken zou transporteren. Het vertrek van Equans was tot nog toe niet publiekelijk bekend. Dat laatste komt, blijkt nu, omdat de wethouder in een vergadering alleen de partijwoordvoerders in de Werkgroep Energietransitie heeft ingelicht. Een commissie waarin alle fracties zijn vertegenwoordigd, behalve Onafhankelijk Delft.

 

Geheimhouding over onderhandelingen
De wethouder drong er in die bijeenkomst op aan om haar informatie vertrouwelijk te houden. Raadslid Tessa van den Berg (VVD), lid van die werkgroep: “De wethouder heeft ons informeel dit voorjaar al netjes geïnformeerd. Omdat de onderhandelingen (over een nieuwe warmteleverancier; redactie) toen nog liepen, hebben we met elkaar afgesproken dit niet politiek te maken.”

 

Jip Enthoven (Stip), ook raadslid in die Werkgroep Energietransitie, bevestigt dat problemen zijn ontstaan door het afhaken van Equans. “Dat heeft een impact die nu nog niet helemaal duidelijk is.”

 

Gezien de gevoeligheid en onduidelijkheid op dat moment van informeren heeft Stip er begrip voor het feit dat de inlichtingen toen niet publiekelijk zijn gedeeld - Jip Enthoven (Stip)

 

Enthoven snapt dat de wethouder van haar partij dit voorjaar nog om geheimhouding vroeg. “Gezien de gevoeligheid en onduidelijkheid op dat moment van informeren heeft Stip er begrip voor het feit dat de inlichtingen toen niet publiekelijk zijn gedeeld.” Enthoven hoopt dat er gauw een nieuwe warmteleverancier kan worden gevonden. “Want we staan voor een enorme opgave in Delft om van het gas af te gaan. Wij vinden het belangrijk om hiermee zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan.”

 

Ook het CDA heeft zich geschaard achter het vertrouwelijk houden van het ontstane probleem dat de wethouder dit voorjaar deelde. Raadslid Gert Jan Valk: “Er is ons gevraagd het niet aan de grote klok te houden. Dat zou de financiële onderhandelingspositie geschaad hebben. En daar wordt Delft slechter van.”

 

Omroep Delft besteedt presentator Frans van Rijnswou komende woensdag in actualiteitenrubriek ‘Delft Centraal’ (10-12 uur, Ziggo kanaal 922, T-Mobile 2185, KNP 1213) op de radio en op de tv Ziggo 46, T-Mobile 872 en KPN 1513) aandacht aan dit onderwerp.