Werf Delftse studenten voor stembureaus

Daar doen we het voor

Delft, 24-11-2020 – Het CDA en belangenbehartiger van studentenverenigingen Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) stellen voor om bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer volgend jaar maart studenten in te zetten. Als de regering er voor kiest om de stembureaus meerdere dagen te openen, zijner erg veel extra vrijwilligers nodig om die bureau te bemannen. Met een wervingscampagne vanuit de overheid gericht op studenten, moet een tekort aan vrijwilligers worden voorkomen.  

 

Daar doen we het voor
De LKvV is belangenbehartiger voor ruim 44.000 verenigingsstudenten. Voorzitter Denise van de Sant: “Studentenverenigingen en hun leden nemen in deze corona-tijd initiatieven om besmettingsrisico’s te voorkomen. Op deze manier nemen de studenten de ouderen het werk veilig uit handen. Dit initiatief sluit naadloos aan op onze succesvolle landelijke campagne ‘Daar doen we het voor’. Vanuit de studentengemeenschap dragen we graag ons steentje bij zodat verkiezingen veilig en soepel doorgang vinden.”

CDA-Kamerlid Harry van der Molen: “Het organiseren van de Tweede Kamerverkiezingen wordt volgend jaar een grote uitdaging. Van gemeenten begreep ik dat het aantal vrijwilligers nijpend is. Normaal gesproken melden veel ouderen zich als vrijwilliger op het stembureau. De kans is aanwezig dat zij in verband met het coronavirus een keertje overslaan. Hoe meer mensen we nu weten te mobiliseren, hoe beter. De universiteiten staan ook achter het plan.”

 

STIP 
Ook vanuit studentenpartij STIP Delft, komt een positieve reactie. ''Het lijkt me een goede suggestie'', zegt Rick van den Brink. ''Ik kan me voorstellen dat het best tof is als je in je studententijd hierin bij te kunnen dragen en een indruk te krijgen over hoe dat deel van de democratie werkt.''

 

Kamervragen aan minister Ollongren
De LKvV en het CDA denken dus graag mee over een oplossing. “Hoe mooi zou het zijn als we deze verkiezingen veel jongeren in het stembureau zien meehelpen? Zo ontzien we ouderen en betrekken we studenten bij het belangrijkste moment van onze democratie. Een win-winsituatie als je het mij vraagt,” aldus Van der Molen. Hij heeft Kamervragen aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gesteld over het idee. De Kamer spreekt binnenkort met de minister over de aanstaande verkiezingen.