Waterstofboot 'vliegt' over het water en pakt wereldtitel

Studenten van de TU Delft zijn zaterdag in Monaco wereldkampioen geworden met hun waterstofboot. De boot van de 23 technici bleek de beste na uitdagingen in snelheid, wendbaarheid en uithoudingsvermogen.
© TU Delft Hydro Motion Team

Het studententeam deed mee aan de Monaco Energy Boat Challenge, een wedstrijd waarbij deelnemers innovatieve oplossingen bedenken voor de maritieme industrie. Om de wendbaarheid van de waterstofboot te testen, moest er een parcours worden afgelegd. De boot van de Delftse studenten eindigde als tweede in een tijd van drie minuten en negen seconden schrijft Omroep West.

De waterstofboot was het meest succesvol in de wedstrijd van uithoudingsvermogen. Het team moest vier uur lang een zo groot mogelijke afstand afleggen door rondjes te varen op de open zee. De boot van TU Delft legde veertien rondjes af, wat gelijk staat aan 78 kilometer. Deze prestatie was genoeg voor de eerste plaats.

Technische problemen
Tijdens de snelheidsuitdaging, waarbij de vaartuigen zo snel mogelijk zo'n 30 kilometer moesten afleggen, had de waterstofboot wat moeite. Er stroomde onophoudelijk water in de boot. Het studententeam moest uiteindelijk opgeven vanwege technische problemen, maar door de goede prestatie in de uitdaging voor uithoudingsvermogen werden zij toch wereldkampioen.

De 23 studenten van verschillende studierichtingen vormden het afgelopen jaar samen het Hydro Motion Team van de TU Delft. In die tijd hebben zij de waterstofboot gebouwd en getest. De boot maakt gebruik van 'groene' waterstof, wat betekent dat het is geproduceerd met duurzame energie.

De waterstofboot heeft draagvleugels en 'vliegt' over het water, waardoor hij minder weerstand heeft. Vanaf een snelheid van 25 kilometer per uur stijgt de boot op, waardoor alleen de draagvleugels en de propeller onder water blijven. De waterstofboot kan daardoor efficiënter varen en verbruikt dus minder energie.

© TU Delft Hydro Motion Team