Waterschap wil vervuiling tuinders aanpakken met hogere geldboetes

Het Hoogheemraadschap van Delfland wil harder optreden tegen vervuiling uit kassen. Het waterschapsbestuur stelt voor om hogere boetes bij milieuovertredingen uit te delen. Ook andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat tuinders zich beter aan de regels houden.
Tuinders die het water vervuilen kunnen op hogere boetes rekenen | Foto: Hoogheemraadschap van Delfland

Het waterschap is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Vooral in glastuinbouwgebieden zijn sloten vaak nog te vervuild met meststoffen en resten van bestrijdingsmiddelen. Dat is niet alleen slecht voor planten en dieren, maar ook een probleem voor het halen van Europese doelen. In 2027 moet het water aan strengere normen voldoen, en dat gaat nu nog niet goed in Delfland. 

Dwangsom als drukmiddel 
Daarom moet Delfland actie ondernemen. Een van de belangrijkste maatregelen is het vaker opleggen van een zogenoemde ‘last onder dwangsom’. Dat betekent dat een bedrijf eerst een waarschuwing krijgt om een overtreding te stoppen of iets te herstellen. Als het bedrijf dat niet op tijd doet, volgt een geldboete.  

Die boete is bedoeld als drukmiddel om te zorgen dat een overtreding snel wordt opgelost en niet nog eens gebeurt. De hoogte van de dwangsom hangt af van de overtreding.  

Andere maatregelen  
Nieuw is dat Delfland niet alleen bedrijven wil aanpakken, maar ook mensen die binnen zo’n bedrijf verantwoordelijkheid dragen. Denk aan een bedrijfsleider die opdracht geeft tot een illegale lozing. Die wil het waterschap straks persoonlijk verantwoordelijk stellen. Mogelijk kunnen dezen dan ook een boete krijgen. 

Verder wil het waterschap beter gebruikmaken van de wettelijke zorgplicht die geldt voor alle glastuinbouwbedrijven: eigenaren en huurders zijn verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige leefomgeving. De samenwerking met Glastuinbouw Nederland, omgevingsdiensten en de NVWA wordt daarbij uitgebreid.