Warmtelinq bouwt pompstation in Delft: ‘Problemen lossen we op’

Bij het in aanbouw zijnde pompstation van Warmtelinq zegt Paul Jaspers, manager van dit project, dat dit warmtetransportsysteem 'gewoon nodig' is tegen Omroep West. Op de Laan der Verenigde Naties wordt sinds september 2023 volop gewerkt aan de aanleg. Zorgen erover zijn er voor omwonenden genoeg.
Pompstation Warmtelinq in aanbouw | FOTO: Omroep West

Warmteling is een systeem dat gebruik maakt van de hitte die vrijkomt in de industrie van de Rotterdamse haven om tot wel 120.000 huizen te verwarmen. Dit voor elkaar krijgen heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Zo moet het met restwarmte verhitte water door een kilometerslange buis vanuit Rotterdam, langs Vlaardingen en via Delft naar Den Haag stromen.

Geluidsoverlast 
Er zijn verschillende zorgen, zowel voor omwonenden van het pompstation als voor toekomstige gebruikers van deze nieuwe warmtebron. Vooraf waren omwonenden bijvoorbeeld bezorgd over geluidsoverlast. Ook zijn er zorgen over de kosten voor de uiteindelijke gebruiker. De warmte uit de Rotterdamse haven moet via warmtenetten huizen gaan verwarmen. Op verschillende plekken in Nederland bleken warmtenetten duur in gebruik.  

Optimistisch 
Warmtelinq zelf is echter optimistisch: “Als we kijken naar de bouw van dit station, dan hebben we vooraf goed het gesprek gevoerd met omwonenden”, vertelt Paul Jaspers, programmamanager van Warmtelinq, tegen Omroep West. “We betrekken bewoners volop bij wat er hier gebeurt. Bijvoorbeeld via de bouwapp of bewonersavonden, en ook door aan het eind van het jaar een jaarafsluiting te houden met oliebollen.” Hij voegt toe: “Loop binnen bij de bouw als je een probleem hebt en we lossen het op.” Ook is hij van mening dat Warmtelinq, ondanks de kritiek, van groot belang is: " Dit draagt bij aan de klimaatdoelstellingen 2050. Dit is gewoon nodig."