Vrijspraak voor agent die jongen doodschoot bij aanslag in Delft

De agent die op 8 oktober 2018 bij een coffeeshop in de Breestraat in Delft een 18-jarige jongen doodschoot, gaat vrijuit. De rechtbank in Utrecht oordeelde vandaag (vrijdag 14 juni) dat hij niet onterecht heeft geschoten. De officiële aanklager, het Openbaar Ministerie, concludeerde eerder al dat de agent vrijuit moest gaan, maar de familie van de jongen diende een klacht in, waardoor het Gerechtshof in 2022 besloot dat de agent alsnog moest worden vervolgd.

 
In die bewuste nacht kwam het slachtoffer met een andere man op een scooter naar de Breestraat, waar hij op een coffeeshop leek te willen schieten. Op beelden viel te zien dat 'iets dat eruit zag als een vuurwapen' weigerde. De surveillerende agent zag hem op ongeveer twintig meter afstand vanuit zijn auto. Hij deed zijn lampen aan, stapte uit, richtte zijn wapen en riep 'politie'.

 

De agent verklaarde later dat hij een geluid hoorde dat hij herkende als het doorladen van een vuurwapen en loste vijf schoten, waarbij hij richtte op de borst en de benen.

 

De jongen rende weg en werd niet veel later door twee jongens in een auto naar een ziekenhuis in Zoetermeer gebracht. Daar overleed hij aan zijn verwondingen. 

 

‘Hij of ik’
De agent, van wie de identiteit wordt afgeschermd vanwege zijn veiligheid, beriep zich op noodweer. 'Het was hij of ik', had hij verklaard. Hij zegt uit angst te hebben gehandeld. In dat jaar waren in Delft meerdere geweldsincidenten met wapens, ook bij de desbetreffende coffeeshop.

 

'De agent heeft mogen handelen zoals hij heeft gehandeld', was de mening van het Openbaar Ministerie. Volgens de familie waren de schoten onterecht, maar de rechter sloot zich vrijdag aan bij het OM. 'Hij handelde uit noodweer en heeft niet onterecht geschoten. Een waarschuwingsschot was in deze situatie een gepasseerd station.'

 

Nabestaanden
De jongen was de zoon van een andere politieman. De rechter benadrukte zich bewust te zijn van de impact van zijn dood op de nabestaanden. ‘We realiseren ons dat zij op een andere uitkomst hadden gehoopt', zei de rechter vandaag, “maar de rechtbank komt tot een andere beslissing’.


Bron: Omroep West