(VIDEO) Tentoonstelling over verzetshelden in stadskantoor

“Dit zijn voor mij echte helden”, vertelt een enthousiaste Rob Tupan. Hij staat te midden van portretten van mensen die zich in de Tweede Wereldoorlog verzetten tegen de bezetter. Tupan is initiator van de tentoonstelling van deze portretten, gemaakt door Herman Morssink, in het stadskantoor aan het Stationsplein. Omroep Delft verslaggever Tom Richmond ging op pad om de portretten te bekijken.

“Ik kwam twee jaar geleden in deze hal en dacht meteen ‘deze tentoonstelling moet hier komen’”. Zo herinnert Tupan zich. Dit moest wat hem betreft in de maand mei, waarin we ieder jaar de oorlog herdenken. Vorig jaar was dit niet mogelijk, maar dit jaar kijken de indringende portretten de bezoeker van het stadskantoor in de ogen aan. Dit doen zij tot en met vrijdag 31 mei.

Gediscrimineerd
Deze tentoonstellingen komen helden met verschillenden afkomsten, huidskleuren en seksuele oriëntaties aanbod. Velen van hen werden gediscrimineerd, buitengesloten en vervolgd. Desondanks waagden zij hun leven om Nederland te bevrijden van de bezetter.

“Sterke, hele sterke vrouw”, zegt Lies Evers bij het portret van haar moeder, Coos Ayal. Ze vertelt: “Ik mis haar nog elke dag. Ik wil nog zoveel aan haar vragen. Ik kon met alles bij haar terecht. Dat kan niet meer.”