(VIDEO) Robots in de operatiekamer: ‘Je hebt nog steeds een chirurg nodig’

Een robot die een hersenoperatie uitvoert? Of één die de taken van een fysiotherapeut overneemt? Het klinkt allemaal als sciencefiction, maar bij de TU is het eerder science dan fiction. Het is de maand van de gezondheid voor de TU Delft. Health maand. De werktuigbouwkundeafdeling van de TU Delft onderzoekt mogelijkheden om de gezondheidszorg nog verder te automatiseren. Verslaggever Tom Richmond nam een kijkje.

“Het bijzondere van mijn onderzoek is dat ik nauw samenwerk met chirurgen, om zo de technieken en robots beter en veiliger te maken”, zegt onderzoeker Jan-Willem Klok. Wat hij tot dusver heeft ontdekt is dat vooral de samenwerking belangrijk is. “Er ontstaan hele mooie dingen. Ik weet heel veel van techniek maar niet van chirurgie en andere zaken uit de gezondheidszorg. Dus daarin hebben we elkaar ontzettend nodig.”

Echter geeft Klok aan dat men niet bang hoeft te zijn voor volledige dehumanisering van de operatiekamers: “Je hebt nog steeds een chirurg nodig die de robot bedient. Het is niet zo dat een robot al het werk van een chirurg zal overnemen, wel is het zo dat het werk van een chirurg verandert.” Hoe die verandering er precies zal uit zien zullen we over een aantal jaar moeten zien.

Orthese
Een ander gebied waarbij robots een aantal zaken zullen overnemen, is bijvoorbeeld de zorg voor mensen met een orthese (een hulpmiddel dat om een deel van je lichaam zit en dit deel ondersteunt, red.). Om zo’n orthese goed zijn werk te laten doen moeten er metingen gedaan worden. Dit kunnen robots heel nauwkeurig doen. Volgens TU-onderzoeker Winfred Mugge zijn er al ‘een aantal commerciële partijen’ die interesse tonen in dergelijke robots.

Wat er in de toekomst nog meer voor automatisering in de gezondheidszorg zal plaatsvinden is nog maar de vraag. Wel is duidelijk dat ze er bij de TU Delft hard mee bezig zijn.