(Video) Nachtvoetbal, reflectie en gezamenlijk eten tijdens Ramadan

De Ramadan is weer begonnen. Ook veel Delftenaren vasten deze maand tussen zonsopkomst en -ondergang. Maar vasten is niet het enige dat men doet tijdens de Ramadan. Omroep Delft verslaggever Tom Richmond sprak met twee belijdende moslims die namens Delft Voor Elkaar een maatschappelijke invulling geven aan de Islamitische vastenmaand.

Waïl Sealiti is buurtsportcoach bij Delft Voor Elkaar. Als buurtsportcoach spoort hij Delftenaren van alle leeftijden aan om te gaan bewegen. Ook tijdens de Ramadan. “We merken dat de kinderen na de iftar (breken van het vasten in de avond, red.) energie en tijd overhebben. Daarom gaan wij iedere vrijdag met hen voetballen in sporthal Buitenhof”, aldus Sealiti. Dit voetballen is bedoeld voor alle jongens, zowel moslims als niet-moslims. Het nachtvoetbal begint om 23.00 uur en eindigt om 01.00 uur op vrijdagavond. Aanmelden is niet nodig.

Voor de meiden is er een gezamenlijke ‘Iftar-party’. De dames gaan onder begeleiding van Somaya met een groepje het vasten breken, op dinsdagavond: “Ieder meisje kan zich hiervoor aanmelden via Delft Voor Elkaar. We zijn nu met een heel intiem groepje van tien meiden, maar dat kan dus veranderen.”

Concentratie en zelfreflectie
“Ik kan me beter concentreren tijdens het vasten. Vergelijk je productiviteit voor en na de lunch, dat verschilt aanzienlijk”, vertelt Sealiti. “Daarnaast ga ik elke avond na iftar naar de moskee. Zo maak ik wel korte nachten maar het werkt ook verbindend.”

Voor Somaya gaat Ramadan vooral over zelfreflectie. “Ik let tijdens Ramadan heel erg op wat ik doe. Iedere zonde weegt tijdens deze maand veel zwaarder dan tijdens een gewone maand. Zo probeer ik niet of minder te roddelen en ook met mijn blik minder negatief te zijn”.