Verbouwing van Rietveld Theater komt dichterbij: 'De tribune kan echt niet meer'

Het Rietveld Theater komt steeds dichter bij de laatste voorstelling voor meer dan een jaar. Het Delftse theater gaat na de zomer dicht en verbouwen en hoopt in het theaterseizoen van 2023/2024 weer voorstellingen te kunnen bieden. Nog niet al het geld is bij elkaar voor die verbouwing. Er loopt nog een crowdfundingsactie voor een nieuwe tribune: ‘Daar is nu echt te veel aan mis’, vertelt Steven de Laet, de coördinator van het techniekteam bij het theater.

Na jaren van overleg met de gemeente komt de verbouwing voor het Rietveld Theater als geroepen. Het oude schoolgebouw is oud, versleten en kan wel een goede verbouwing gebruiken. ‘Ook omdat we dan het gebouw echt goed kunnen gebruiken. Nu is het zo dat we bij voorstellingen de vaatwasser écht niet aan kunnen zetten’, legt theatervoorzitter Maarten Freriks uit.

Het theater krijgt van de gemeente 1.9 miljoen euro om te verbouwen en heeft daar bovenop zelf ook nog 350.000 euro nodig om te verbouwen. Althans, dat is wat er voor de plannen is geraamd. Binnen nu en twee weken wordt de definitieve raming gemaakt, er moet vooral veel gebeuren. ‘Het gebouw is nu echt niet duurzaam. Ook komen er nieuwe oefenruimtes, meer toiletten, er komt een extra zaal en ook worden de zalen beter geïsoleerd zodat we meer en betere voorstellingen kunnen produceren. We moeten een centrum worden voor podiumkunsten. Dat is iets dat we graag willen.’

Gebouw stevig op de schop
Het hele gebouw gaat dus op de schop. Een nieuw podium zou dus zeker niet misstaan voor het Rietveld. ‘Je kan je bijna afvragen wat er niet mis mee is’, vertelt Steven de Laet. Hij coördineert het klusteam bij het theater en is nauw betrokken bij de bouwplannen. ‘Je moet je bedenken dat dit theater ooit opgebouwd is als kindertheater, dat zie je dus ook af aan de tribune.’

Die tribune past niet meer bij deze tijd, dus was een crowdfundingsactie hard nodig. ‘Anders houd je het nog geen half uur uit.’ De houten tribune kenmerkt zich door de onregelmatige trappen, het smalle paadje tussen de banken en óók nog de verhoging bovenop. ‘Daar zat ooit een regieruimte, maar omdat we meer zitruimte nodig hadden hebben we die verwijderd’, gaat De Laet verder.

Crowdfunding voor nieuw podium
Dus werd het tijd voor een crowdfundingsactie. In 40 dagen moet in totaal 40.000 euro opgehaald worden om uiteindelijk een nieuwe tribune te laten plaatsen. ‘Zo kunnen we het aantal zetels veilig vergroten in onze zaal’, gaat Freriks op zijn beurt verder.

Die crowdfundingsactie loopt tot nu toe overigens goed. ‘We hebben nu één-derde van het totale bedrag dat we nodig hebben, zo’n 14.000 euro. We hebben nog tot 4 juli om al het geld bij elkaar te krijgen. Wanneer we de rest niet bij elkaar krijgen, moeten we een andere oplossing gaan zoeken’, vertelt De Laet.

Door in de schiehallen
Het komende jaar zal het Rietveld dus in ieder geval niet op de ‘oude’ plek van start gaan. De verbouwing neemt teveel plek in beslag De hoop is nu dat zij voor het komende theaterjaar door kunnen in de Schiehal. Daar moet ook nog het nodige gebeuren, maar het is de hoop dat de vergunning snel rond komt.

‘Dan kunnen we het publiek alsnog verwelkomen op een nieuwe plek’, aldus Freriks. Voor nu gaat alle aandacht echter uit naar de verbouwing. ‘Het zijn spannende tijden voor ons, maar we weten zeker dat we tijdens het seizoen 2023/2024 weer helemaal klaar zijn voor mooie voorstellingen in ons eigen gebouw.’