Van Leeuwenhoekpark begint met twee bomen

Op maandag 29 augustus is een begin gemaakt met de aanleg van het Van Leeuwenhoekpark in Nieuw Delft. Er wordt begonnen met het noordelijke gedeelte van het park - tussen het busplein en gebouw Antoni. Wethouder Frank van Vliet van klimaat, openbare ruimte en cultuur plantte samen met vier kinderen uit Nieuw Delft twee bomen. Dat was de start van de aanleg.

Van Vliet ziet het verbindende karakter van het park als erg belangrijk. “In Delft zoeken we graag de verbinding en dat is precies wat dit park ook doet. Het verbindt Poptahof en Voorhof met het centrum”, zegt hij. “Die wijken bevinden zich dan echt op wandelafstand van de binnenstad. Door te verbinden voeg je met het park iets toe voor iedereen in de stad,” vervolgt Van Vliet.

Grotere waterfontein

Het park is ontworpen door BALJON landschapsarchitecten. Bij de aanleg wordt er samengewerkt met Marjolein van Esch, klimaatonderzoeker bij de TU Delft. Daarbij is gebruik kunnen maken van wind- en temperatuurmodellen van de TU. “Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat we de waterfontein hebben vergroot en verplaatst naar waar die nu staat”, licht Marie-Laure Hoedemakers van BALJON toe. “Hier houdt die de hitte van het busplein tegen en vloeit koele lucht het park in.”

Aangenaam briesje

In een hoogbebouwd gebied komt vaak ook een vervelende valwind voor. “Die breken we, door op de juiste plekken bomen te plaatsen”, zegt Hoedemakers. “Die zetten de valwind om in een aangename bries”. Het park is asymmetrisch ontworpen. Een dubbele rij van verschillende soorten lindes biedt een schaduwrijke promenade in het park én verkoelt de gevels van de gebouwen aan de oostzijde van het park. “Langs de westzijde komen solitaire en groepen verschillende bloeiende en vruchtdragende bomen”, vukt Hoedemakers aan.

Wateropvang

Er is ook rekening gehouden met stortbuien. “Onder het park is een wateropslagruimte voor zo’n 60.000 liter water. Daar slaan we het regenwater na een stortbui tijdelijk in op, en voeren het staps- en trapsgewijs af. En we gebruiken het ook voor het groen in het park. Vooral de bomen profiteren hiervan.”
“Goed dat er aandacht is voor de klimaatveranderingen”, zegt wethouder Frank van Vliet. “We krijgen steeds vaker te maken met extreme hitte en extreme regenbuien. Daar moeten we bij de inrichting van de openbare ruimte rekening mee houden. Dankzij de samenwerking met de TU Delft fungeert het park ook als een ‘Living Klimaatlab’. Daarnaast vind ik het belangrijk dat iedereen in Delft bij hem of haar in de buurt een plek heeft om te verkoelen, te ontspannen en te ontmoeten.”

Plukken en rapen tussen vogels en vlinders

Het park biedt niet alleen Delftenaren een plek waar het aangenaam toeven is. De nestkasten in de oostgevels zullen vogels aantrekken. En vlinders en andere insecten zullen afkomen op het nectar van de verschillende lindes en van de vele bollenplanten in het park. Hoedemakers: “In de stad is er vaak vooral in de zomer voedsel voor vogels en insecten. In het Van Leeuwenhoekpark rekken we het nectarseizoen op van het vroege voorjaar tot het late najaar. Dit maakt het park voor mens én dier een gewilde plek. Ook komen er fruit- en notenbomen. Kom gerust kersen of kweeperen plukken en kastanjes of walnoten rapen.”
 
Foto: twitter Frank van Vliet