Van Leeuwenhoeklezing in Theater De Veste

De jaarlijkse Van Leeuwenhoeklezing is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over technologie en de TU Delft. In het Van Leeuwenhoek jaar gaat de lezing dit keer over microbiologie. De wetenschap waarvan Van Leeuwenhoek de grondlegger was.

Op zondag 26 maart is de gratis Van Leeuwenhoeklezing. Die wordt dit jaar gegeven door de hoogleraren Bernd Rieger en Sjoerd Stallinga. Beiden zijn verbonden aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. De lezing in het Theater de Veste begint om 11.00 uur. Entree is gratis, wel graag vooraf aanmelden.

Kleine dierkens

De 300 jaar geleden in Delft geboren Antoni van Leeuwenhoek maakte zelf een microscoop en deed daarmee heel veel ontdekkingen. Hoe staat de microbiologie er nu voor? Daarover gaat de Van Leeuwenhoeklezing. Toen Antoni van Leeuwenhoek rond 1675 een waterdruppel onder zijn microscoop legde zag hij ‘kleine dierkens’ – een zwerm van minuscule diertjes. Nu weten we dat dat bacteriën moeten zijn geweest. Met zijn zelfgebouwde microscopen was Van Leeuwenhoek zijn tijd ver vooruit.

Moleculaire interactie waarnemen

De huidige wetenschap is nu heel veel verder. Wetenschappers kunnen in cellen kijken om de biochemische basis van het leven te bestuderen. Ze kunnen nu moleculaire interactie waarnemen op lengteschalen die veel kleiner zijn dan de golflengte van het licht. Dat kan dankzij de combinatie van moderne lichtmicroscopen, lichtgevende moleculen en minstens zo belangrijk, slimme computer-algoritmen.
Kijken naar 'kleine dierkens'