Van dak tot pot: hoe TU Delft haar eigen honing oogst

Boven de Aula van de TU Delft zijn duizenden bijen hard aan het werk. Als hun ramen met was zijn verzegeld, is de honing klaar voor de oogst. En dan staat hobbyimker Bart Boogmans klaar met een groep TU Delftstudenten en –medewerkers om daar hapklare honing van te maken. "De honingoogst is altijd een feest.”
Reportage: Joey Hut en Hanne van Mourik

In de keuken van de Aula is het druk op vrijdag 9 augustus. Acht studenten en medewerkers zijn bezig met het slingeren van de honingramen. Als het witte waslaagje eraf is geschraapt, wordt het raam in een soort centrifuge gestopt. Doordat het apparaat hard draait, slingert de honing er zo af. Daarna gaat de honing door een filter om de laatste stukjes was eruit te halen en dan kan het gele goedje in een pot.  

Uit de hand gelopen hobby 
Bart Boogmans is de imker van de TU Delft. “Het is een uit de hand gelopen hobby", zegt de oud TU-student. Een aantal jaar geleden mocht hij zijn bijenkasten op een van de universiteitsgebouwen neerzetten en sindsdien maakt hij elk jaar van de honingoogst een activiteit voor wie ook maar mee wil doen.

Bart Boogmans houdt een honingraam vast | Foto: Hanne van Mourik

Medewerkers en studenten van de TU Delft kunnen de potjes honing kopen. De opbrengst gaat onder meer naar de insectenhotels op campus.  Deze zijn neergezet om de biodiversiteit op de campus te vergroten.  

Groene toekomst TU 
Imker Bart organiseert de honingoogst niet alleen. Ook Appèl, cateraar van de TU Delft, zorgt dat het slingeren van de honing goed verloopt. De cateraar moet de TU helpen om haar klimaatdoelen in 2030 te halen en daarmee CO2-neutraal te zijn. "Zes jaar geleden begonnen we hier met de honingoogst”, zegt Charlotte Meerbeek, community manager van Appèl. “Initiatieven als deze dragen zeker bij aan de duurzaamheidsdoelen.” 

De deelnemers gaan niet alleen naar huis met nieuwe kennis over bijen. “Iedereen krijgt een potje zelfgeslingerde honing mee", aldus Charlotte.