Vakbond CNV stemt ‘knarsetandend’ in met nieuwe CAO van DSM-Firmenich
Blij zijn de leden van vakbond CNV niet met het eindvoorstel van DSM-Firmenich, maar om verdere escalatie te voorkomen stemt men in. Het akkoord over de arbeidsvoorwaarden komt na een stakingsronde, waarbij voor het eerst in de lange geschiedenis van de Delftse Gistfabriek arbeiders het werk neerlegden.
Buiten CNV moeten ook andere vakbonden nog hun fiat geven. Verwachting is dat dit, ondanks grote bezwaren, toch zal gebeuren. Het salarisvoorstel is niet wat de vakbonden gehoopt hadden. Men wilde salarisverhogingen van ruim 6 procent. Maar in het eindvoorstel komt DSM-Firmenich niet verder dan zo’n 4 procent. Daar kan, afhankelijk van hoe de economische wind waait voor het bedrijf, nog een procent bijkomen. Ondanks dit tegenvallende bod, gaat men akkoord. Ook in Delft hebben de werknemers van DSM-Firmenich namelijk behoefte aan enige houvast. Zeker met het vooruitzicht dat er komend jaar zo’n 150 Delftse arbeiders op straat komen. Dit als gevolg van de overname van de Delftse fabriek door het Franse Lesaffre.
CNV beklaagt zich ondertussen wel over de houding van DSM-Firmenich tijdens de onderhandelingen. De vakbond meldt middels haar website: “De e-mails en bijeenkomsten werden door een deel van de leden als zeer intimiderend ervaren. Mensen die actie hebben gevoerd, voelden zich onder druk gezet. Ook misten velen de empathie en begrip van de bedrijfsleiding voor de standpunten van de stakers, zo bleek uit de reacties. Deze punten zullen we zeker aankaarten bij de werkgever. Want de werkgever weet heel goed dat staken een recht is.” CNV spreekt er dan ook van dat er voor de werkgever een opdracht ligt om ‘de verhoudingen te herstellen’.