(VIDEO) Unicum voor Delft: circulair ambachtsnetwerk WINNEN!

Het is voor Delft een unicum: het circulair ambachtsnetwerk. Meerdere disciplines werken samen: de afvalverwerking bij de milieustraat, de kringloopwinkel en een reparatiewerkplaats. Dit zorgt voor werkgelegenheid en voor het bijbrengen van kennis. Willem de Bie ging langs:

Op donderdagmiddag 25 januari kreeg WINNEN!, zoals het project heet, het startsein van wethouders Maaike de Zwart en Frank van Vliet. Dit doen zij samen met Wim Stonkhorst van Avalex en Hein Laakes van Stichting Stunt.

Werkwijze
Er kunnen spullen worden ingeleverd bij de milieustraat van Avalex aan de Voltaweg. Hier staan nu extra containers, waar dingen voor de kringloop en bruikbaar hout kunnen worden ingeleverd. Medewerkers van de milieustraat helpen bij de selectie van spullen. Alles wat nieuw leven kan krijgen, wordt op verschillende plaatsen verkocht. De ‘kringloopgoederen’ bij Kringloop Delft en Rataplan, het hout gaat naar Stichting Stunt en meubelwerkplaats Ander Hout in Den Hoorn. Hier worden van het hout, gloednieuwe producten gemaakt.

Kennis
Bij de Upcycle Campus van Stunt aan de Vulcanusweg is een ‘ambachtscentrum’ opgericht, met zes leerwerkbedrijven. Werknemers en leerlingen gaan hier gebruik maken van WINNEN! Milieustraat Avalex:

De containers waar spullen worden ingeleverd | © Willem de Bie