Uitslapen dankzij wintertijd

Ondanks het feit dat we nog in een heerlijk milde herfst zitten gaat op zaterdag 29 oktober de wintertijd weer in. Dat betekent dat de klok vannacht om drie uur weer een uur terug moet worden gezet en we dus op zondag 30 oktober een uurtje langer mogen slapen.

Elk jaar is er de discussie over de zin en onzin van dit systeem. De zomertijd is in 1977 bedacht om energie te besparen. Maar het is helemaal niet duidelijk of het verzetten van de klok überhaupt wel energie bespaart. Het energieverbruik is in de laatste decennia flink veranderd en niet meer te vergelijken met de situatie in 1977. Denk daarbij alleen al aan het gebruik van ledlampen en de toename van elektrische auto’s.

Wintertijd is echte tijd
 
Slaapdeskundigen en biologen vinden dat het gedraai aan de klok onze biologische klok in de war gooit. Vooral ouderen, hartpatiënten en mensen met slaapproblemen zouden hier last van ondervinden. Deskundigen pleiten om die reden voor een permanente wintertijd. Het is onze echte tijd en past het best bij ons dag-nachtritme. Het zorgt voor de minste verstoring in de slaap. In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor onze biologische klok hebben we juist dat ochtendlicht hard nodig.